Събота,

Руска яхта на търг. Вижте колко струва

От: Редакция -
2582
Руска яхта на търг. Вижте колко струва
A
A
A

Конфискувана руска яхта на стойност 75 милиона долара ще бъде продадена на търг. Яхтата Аксиома е първата конфискувна луксозна руска яхта, откакто бяха въведени санкции срещу руски олигарси. Тоня Димитрова с още информация.

Яхтата Аксиома беше конфискувана в Гибралтар през март, след като американската банка Джей Пи Морган обяви, че собственикът и Дмитрий Пумпянски не е платил заем на стойност 20 милиона долара. Пумпянски е в списъка на санкционираните руснаци.

Дългата 72 метра и половина яхта ще се продаде на търг във вторник и се очаква да бъде продадена за по-ниска стойност от реалната й.

В яхтата могат да ношуват 12 души в 6 каюти. Оборудвана е с плувен басейн, джакузи, спа, 3D кино, има възможност за гмуркане и каране на водни ски, както и пространство за 20-членен екипаж.

Имаше призиви парите от конфискуваната руска собственост да отидат за украинските бежанци, но в случая с Аксиома - печалбата от търга ще отиде в касите на Джей Пи Морган.

Първоначално след като е построена през 2013-та година яхтата се нарича Червения площад и е била давана под наем за близо 552 хиляди долара на седмица.

Дмитрий Помпянски е собственик на компания за производство на стоманени тръби - доставчик на руският енергиен гигант Газпром. 58-годишният руски олигарх има състояние от над 2 милиарда долара и е в списъка на санкционираните от Европейския съюз, Съединените щати и Великобритания.

Източник: БНР


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Яхта Русия Търг