Русият ангел няма ДНК профил в Интерпол

Гърция проверява всички актове за раждане след 1 януари 2008 г.

Русият ангел няма ДНК профил в Интерпол | StandartNews.com

Атина. Гръцките власти поискаха помощ от Интерпол, за да установят произхода на малката Мария, открита в ромски лагер в Гърция. Идентификацията на детето трябва да стане по ДНК профил, на възраст от 4 до 6 години. В базата на Интерпол обаче няма ДНК профил, който да съответства на този на "русия ангел". Жълтата бюлетина на световната полицейска организация беше изпратена до всички страни членки, сред които е и България.

Гръцката полиция разследва версията, че русото момиченце е жертва на престъпна група, занимаваща се с трафик на деца за нелегални осиновявания през България, съобщава в. "Дейли телеграф". Полицейски източници са заявили пред гръцката телевизия "Скай", че най-правдоподобната версия, по която работят, е, че детето се е озовало в ромското семейство в лагера край град Фарсала, след като властите се заели да разбият мрежа, замесена в нелегални осиновявания през България в периода 2008-2010 г. Една от линиите на разследването е, че детето е било предназначено за нелегално осиновяване скоро след раждането му, но е било продадено евтино или дори подарено на ромското семейство, когато полицията предприела действия срещу престъпната организация.

През последните няколко дни гръцката полиция издирва българин, за когото представящият се за баща на Мария ром твърди, че му оставил детето. Властите разполагат с телефонния номер и името на въпросния българин.
Междувременно съдията от Върховния съд на Гърция Ефтерпи Кутзамани е наредил спешна проверка на всички актове за раждане, издадени след 1 януари 2008 г. именно защото ромското семейство, което държеше Мария, разполагаше с такъв документ за нея, а също и 40-годишната й "майка" се оказа, че е родила няколко деца в рамките на няколко месеца. Заради което е взимала социални помощи в размер на над 3000 евро, именно благодарение на фалшивите актове за раждане.

Момиченцето, което все още е в болница, но се очаква днес или утре да бъде изписано, но вече е спокойна и макар да има проблем с комуникацията, тъй като говори само ромски диалект, се усмихва, играе си и "е загрижена за хигиената, тъй като внимава куклите й да останат чисти", съобщиха от неправителствената организация "Усмивката на детето", която се грижи за малката и ще се грижи, след като напусне болницата.

Семейство от САЩ предполага, че Мария може да е отвлечената им дъщеря. Американците Дебра Брадли и Джеръми Ървин са се обърнали към гръцките власти чрез ФБР, защото смятат, че загадъчното светлокожо дете може да е тяхната дъщеря, защото на външност Мария прилича на изчезналата им дъщеря Лиза.

Детето е било отвлечено от дома им през октомври 2011 г. на възраст 10 месеца. В писмото до медията семейството посочва, че е поискало от гръцките и американски власти да сравнят ДНК-то на Мария и Лиза "заради външната прилика" между децата и чакат отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай