Русия спря излъчването на радио "Гласът на Америка"

Русия спря излъчването на радио "Гласът на Америка" | StandartNews.com

Москва. Договорът на радио „Гласът на Америка" в Москва на честота 810 AM е прекратен, съобщи директорът на агенция „Русия днес" Дмитрий Киселев.

"Не възнамеряваме да продължим сътрудничеството си", се казва в писмо от 21 март на Киселев в отговор на искане от страна на Управителния съвет по радио и телевизия на САЩ (BBG), координиращ работата на „Гласът на Америка" и „Радио Свобода", за удължаване на договора за излъчване на руски език.

Информацията бе потвърдена и от Джефри Шел, ръководител на Broadcasting Board of Governors (BBG) към администрацията на САЩ.

Това означава, че последната радиопрограма на „Гласът на Америка" в Москва, която включва новини на английски и руски език, се закрива.

Москва избра грешен път и реши да ограничи свободата на словото. Това е фундаментална ценност, споделяна от много страни в света. BBG ще продължи да работи за руската аудитория чрез онлайн платформи и сателит", заяви Шел.

Шел обеща BBG да продължи да работи за руската аудитория, включително чрез платформи и спътников сигнал.

По-рано главният изпълнителен директор на Международната информационна агенция „Русия днес" Дмитрий Киселев бе включен във втората част от списъка на ЕС за санкции, наложени на редица руски официални лица в отговор на присъединяването към Русия на Крим.

През март Киселев заплаши САЩ, че Русия може ги превърне в "радиоктивна пепел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай