Русия ще бойкотира делото за Грийнпийс

Русия ще бойкотира делото за Грийнпийс | StandartNews.com

Москва. Руската федерация няма да участва в арбитражната процедура по делото с кораба на Грийнпийс Arctyic Sunrise и отказва да участва в делото в Международния трибунал по морско право в Хамбург по въпроса за временните мерки,  съобщиха пред РИА Новости от департамента за печата и информацията на министерството на външните работи.

Пресслужбата посочва, че в своя арбитражен иск срещу Русия във връзка с кораба "Арктик сънрайз" на 21 октомври Холандия се обърна към Международния трибунал по морско право с молба да назначи т.нар. временни мерки на основание точка 5 от член 290 на Конвенцията на ООН по морското право от 1982 г. Става въпрос за мерки за за защита на страните в спора, приемани преди делото по същество в хода на арбитражните прения.

Холандците искат от Трибунала да вземе решение за освобождаване на кораба и екипажа и да задължи руската страна да прекрати всички правни действия във връзка с въпросния инцидент. "Изхождайки от това, руската страна информира Холандия и Международния трибунал по морско право,че няма да участва в арбитражната процедура по делото за кораба "Арктик сънрайз" и не възнамерява да участва в пренията в Трибунала по въпроса за временните мерки. При това Русия остава отворена за уреждане на възникналата ситуация", посочва пресслужбата на руското МвнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай