Русия се похвали по погрешка с "Цар торпедо"

Русия се похвали по погрешка с "Цар торпедо" | StandartNews.com

Руските медии публикуваха по погрешка информация за разработването на ново ядрено торпедо за подводници, съобщи Би Би Си. По-късно данните бяха свалени, но от Кремъл признаха, че е имало изтичане на държавна тайна.

За "Цар торпедо" бе съобщено в репортаж по държавната телевизия за посещението на президента Владимир Путин в Сочи на среща с високопоставени военни. В репортажа бе показан генерал, който разяснява диаграма за ново "унищожително" торпедо. Според оповестената информация името на системата е Статус-6. Тя е предназначена да унищожава важни икономически инсталации на врага в крайбрежните зони и да причинява огромни щети по територията на страната, като създава голяма зона на радиоактивно замърсяване, което я прави неизползваема за военни, икономически и други дейности за много време.

Контролираният от правителството в. "Росийская газета" съобщи, че вероятно става въпрос за кобалтово устройство. На диаграмата се вижда, че торпедото е с обсег до 10 000 км, а максималната му дълбочина е 1000 м. Според вестника торпедото представлява роботизирана миниподводница, пътуваща със скорост 100 възела или 185 км в час, която може да избегне всякакви акустични проследяващи устройства или други капани. Малко преди показването на тайната диаграма, в репортажа се вижда Путин, който критикува разработките за противоракетна отбрана на НАТО и САЩ.
По-късно информацията бе свалена от сайтовете на медиите, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че е станал инцидент с изтичане на тайни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай