Русия се изтегля от Сирия, но не съвсем (ОБЗОР)

Русия се изтегля от Сирия, но не съвсем (ОБЗОР) | StandartNews.com

В понеделник вечерта руският президент Владимир Путин изненадващо нареди на министъра на отбраната Сергей Шойгу да започне още от вторник изтеглянето от Сирия на основните руски сили, участвали в операции в подкрепа на армията на президента Башар Асад.

Днес първата група изтребители бомбардировачи Су-34, завръщаща се от Сирия, се приземи в авиобаза край град Воронеж. За тържественото посрещане на летците във Воронеж пристигна главнокомандващият Въздушно-космическите сили на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев. На летището бяха съпругите, децата, роднини и близки на пилотите. Неколкостотин души, сред които и малки деца, посрещнаха пилотите с цветя, знамена и балони направо на пистата.

Руските ВКС обаче ще продължат ударите по мишени в Сирия, свързани с "Ислямска държава" и други терористични групи, въпреки частичното изтегляне, съобщи заместник-министърът на отбраната Николай Панков, цитиран от Ройтерс. "Още е рано говорим за победа над тероризма. Руската авиационна група има за задача да продължи ударите по терористични мишени", добави той на церемония в руската военна база в Хмеймим. Шефът на кремълската администрация Сергей Иванов съобщи, че Русия ще остави най-модерната си система за ПВО в Сирия. За да се гарантира сигурността, включително от въздуха, ще бъде оставена системата "земя - въздух" С-400, каза той пред журналисти. С обсег от 400 км тя ще гарантира на Русия контрол над огромни участъци от небето над Сирия, посочва Ройтерс. Председателят на комитета за въоръжените сили в горната камара на руския парламент Виктор Озерев прогнозира, че в двете бази на Русия в Сирия ще останат до 1000 военнослужещи, предаде АП. Той каза, че за охраната на базите в Хмеймим и Тартус Русия ще се нуждае от минимум 2 батальона, т. е. от към 800 войници. Русия също така ще продължи да извършва разузнавателни полети, което изисква оставане на някои от летателните екипажи.
Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че решението на Русия да изтегли част от военния си контингент не означава, че Москва е недоволна от позициите на Асад. Той добави, че решението за изтеглянето е лично на Путин и не било обсъждано с негови чуждестранни колеги.

Путин е информирал в телефонен разговор американския си колега Барак Обама за решението си, съобщи пресслужбата на Кремъл. "Руският президент информира, че след като са изпълнени основните задачи, поставени на въоръжените сили за борба с международния тероризъм, е било решено от Сирия да бъде изтеглена основната част от военновъздушната групировка на Въздушно-космически сили", се казва в съобщението.

Действията, предприети от Путин, могат да станат "прелюдия" към поетапната отмяна на санкциите срещу Русия от страна на Запада. Това пък съобщил за РИА Новости дипломатически източник от Брюксел. По думите му "при всички случаи Русия ще стане отново ключов играч на международната сцена".

Вашингтон окуражен от решението на Путин

Официален американски представител, пожелал да остане анонимен, казал пред Ройтерс, че Вашингтон е окуражен от решението на руския президент Владимир Путин да изтегли част от войските си в сирия. Представителят обаче добавил, че е твърде рано да се каже какво означава то, какво го е мотивирало и дали ще бъде последвано от действия. "Изтеглянето на Въздушно-космическите сили на Русия може да окаже положително въздействие върху ситуацията в Сирия при осъществяването на процеса по предаване на властта там", заяви обаче британският външен министър Филип Хамънд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай