Русия пуска пак военна сила в Сирия

Русия пуска пак военна сила в Сирия | StandartNews.com

Русия е готова от утре да прилага военна сила против въоръжени формирования, нарушаващи примирието за прекратяване на огъня в Сирия. Началникът на Центъра по примирие на враждуващите страни генерал-лейтенант Сергей Кураленко обяви, че от сключването на примирието до днес са установени почти 250 нарушения, съобщава ТАСС.

"Ако в близко време Русия не получи отговор от САЩ по предложенията за контрол на режима за прекратяване на огъня, които сме направили отдавна, то от 22 март Русия е готова едностранно да прилага военна сила срещу въоръжени формирования, нарушаващи системно примирието", обяви Кураленко. По думите му, още на 5 март руската страна е предложила на Щатите компромисен проект на правилата за контрол. В предложенията влизало и искането в максимално кратки срокове да се проведе консултация с експерти, за да се съгласува по-скоро документът.

Кураленко твърди, че още на 25 февруари Русия изпратила на САЩ първия проект, като след отговора на американците бил подготвен и изпратен втори, компромисен проект. Това се е случило още в първите дни на месец март, като до момента Щатите още не са готови със становище по новия предложен вариант. Руската страна намира за неприемливо бавенето на правилата за регулиране на нарушенията в режима по прекратяване на бойните действия в Сирия. "В резултат на провокативни действия и обстрел там всеки ден умират мирни жители", аргументира се генерал-лейтенантът.

Той гарантира, че военна сила ще се прилага само при потвърждаване, че става въпрос за нарушаване на договорения периметър. Няма да се прилага сила срещу мирното население или формирования, спазващи режима, гарантира руската страна.

Само преди дни Русия обяви, че изтегля по-голямата част от военните си сили от Сирия. На официално събитие малко по-късно обаче Владимир Путин предупреди, че може да върне военните части в Сирия за броени часове, ако прецени, че има нужда. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай