Русия предложи на НАТО сътрудничество в Балтика

Русия предложи на НАТО сътрудничество в Балтика | StandartNews.com

Русия е предложила на НАТО система за осигуряване на авиационна сигурност в района на Балтийско море по време на съвета НАТО-Русия, който се проведе в Брюксел днес. Това бе едва втората среща в този формат от кризата в Украйна през 2014 година и първата след срещата на върха на НАТО на 8 и 9 юли във Варшава.

По време на срещата Русия поиска обяснения от НАТО за разполагането на постоянни войски в Полша и трите прибалтийски републики, което бе договорено на срещата във Варшава преди дни. От пакта са информирали руския представител за решенията с цел осигуряване на прозрачност, доверие и предвидимост в отношенията, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Руската страна е направила предложение за осигуряване на авиационната сигурност в района на Балтийско море, което НАТО ще обсъди, посочи Столтенберг.

Двете страни са обсъдили още ситуацията в Украйна, по която остават на различни позиции, посочи генералният секретар. Обсъдена е и ситуацията в Афганистан и намерението на НАТО да запази присъствието си там до 2020 година.
Срещата е била полезна и участниците са се договорили диалогът в този формат да продължи, но дата за нова среща не е уговорена.
Връзките между Москва и пакта се влошиха след анексирането на Крим през 2014 година, а на срещата на върха на НАТО в Полша преди дни Русия бе представена като една от заплахите за пакта.

Кери предлага на Москва координация в Сирия

Администрацията на президента Обама ще предложи координирани въздушни удари на Русия срещу "Ислямска държава" в Сирия, пише в. "Вашингтон пост".

Държавният секретар Джон Кери планира да предложи сделката по време на срещата си с президента Владимир Путин в Москва днес. Предложението на САЩ призовава за създаването на съвместна група с Русия, посредством която двете държави ще споделят разузнавателна и оперативна информация относно местонахождението на целите на "Джабхан ан-Нусра" и ще синхронизират своите независими действия срещу "Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай