Русия поема ръководството на Г-8

Русия поема ръководството на Г-8 | StandartNews.com

Москва. Председателството на лидерите на водещите промишлено развити страни - Г-8 от днес се поема от Русия.

В тази връзка руският президент Владимир Путин призова лидерите на Г-8 да споделят отговорността за бъдещето развитие на света и да бъде разработен комплексен подход за справяне с най-сериозните световни заплахи и рискове, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин подчерта, че подходът, който предлага, трябва да обхваща целия път - от прогнозирането и предотвратяването на рисковете и заплахите до преодоляването на евентуалните негативни последици от тях.

Путин отбеляза, че в последните години светът не е станал безопасен, а по-сложен. Той визира както гражданското недоволство и насилието, така и икономическата конюнктура, природните бедствия и екологичните катастрофи.

Путин набелязва като приоритети на руското председателство на Г-8 борбата с разпространението на наркотици, противодействието на тероризма и екстремизма, разрешаването на регионалните конфликти, създаването на глобална система за управление на рисковете, свързани с природни и технологични катастрофи и здравеопазването.

В тази насока президентът припомни, че проблемите на една страна или регион неизбежно се разпростират на глобално равнище, а настоящите средства за антикризисно реагиране не са достатъчно ефективни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай