Русия плати пенсиите в Украйна

Русия плати пенсиите в Украйна | StandartNews.com

Киев. Първият транш от руския кредит - 3 млрд. долара, правителството на Украйна използва за изплащането на пенсии и заплати по коледните празници. Това обяви украинският премиер Микола Азаров в интервю по телевизията.

Другите средства, които Русия ще даде на страната - 12 млрд. долара, се планират да бъдат похарчени за "поддържането на банковата система". Премиерът поясни, че с това банките в Украйна ще получат възможност да отпускат кредити на компании за модернизиране на производството им. Азаров също така заяви, че според условията по предоставения от Русия заем в размер на 15 млрд. долара не е предвиден вариант за предсрочното му погасяване.

Бъдещите взаимоотношения между Украйна и ЕС зависят от позицията на Европа, но най-вече и от участието на Русия в тристранните преговори, каза още премиерът. Той напомни, че Киев е предложил на ЕС провеждането на такива преговори. "Русия се съгласи с това, сега е ред на Европейския съюз", добави Азаров. Премиерът за пореден път сподели, че Украйна ще подпише договор за асоцииране с ЕС, ако й предложат механизми за компенсиране на евентуалните загуби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай