Русия планира собствена космическа станция

Русия планира собствена космическа станция | StandartNews.com

Русия може да започне през 2017 г. изграждането на своя собствена космическа станция. Проектът е разработен от научните организации на Федералната космическа агенция (Роскосмос).

Русия ще трябва да се откаже от развитието на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), но задълженията към другите участници в програмата до 2020 г. ще бъдат изпълнени. Част от модулите, предназначени за Международната космическа станция, може да бъдат употребени в новата станция, пише руското издание "Комерсант".

Част от мотивите да се върви в тази посока е орбитата, по която ще се движи станцията, позволяваща да се наблюдава 90% от територията на страната плюс обширна част от арктическия шелф. От МКС видимостта в този сектор е само 5%, допълва "Комерсант".

Друго изтъквано предимство е, че с различното трасе по-добре ще се използва строящият се космодурм "Восточный" в Далечния Изток на Русия (първият пилотиран полет там е планиран за 2018г.). При изстрелването на ракета с космонавти към МСК от тази точка в рисковата начална фаза тя се движи над вода, което право евентуална аварийна ситуация по-сложна за спасяването им. Траекторията на руската станция ще позволява изстрелването да става над сушата.

Трети фактор е възможността да се доставят товари от военния полигон в Плесецк, което би дало на руснаците едновременно достъп до гражданска космонавтика от два космодрума и би намалило политическите рискове на зависимостта от казахстанския "Байконур".

В първите 5 години от експлоатацията е възможно в орбита да бъдат сглобявани и тествани модули за лунната програма на Русия, след което от тази платформа те да бъдат изпращани към Луната.

Русия няма орбитална станция от 2001г., когато с контролирано спускане бе унищожена изградената по съветско време "Мир". Обяснението тогава бяха високите разходи - около 200 милиона долара годишно, и технологичното й износване. През 2011 г. Юрий Коптев, ръководител на Руската авиокосмическа агенция, каза, че накрая състоянието на "Мир" било катастрофално и понякога губели контрол над нея при операциите за коригиране на орбитата.

За участието в МКС Русия отделя около половин милиард долара годишно (разходите на САЩ са били 3 млрд. долара само през 2013г.), но тя има право на половината екипаж.

Окончателното решение за руското участие в МКС ще бъде взето до края на годината, но засега Москва изглежда не приема американското предложение тя да работи до 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай