Русия пак погна Ходорковски

Русия пак погна Ходорковски | StandartNews.com

Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски отново попадна под ударите на руското правосъдие, като бе обвинен в убийство, съобщиха вчера руските медии. Ходорковски бе помилван от президента Владимир Путин през декември 2013 г., след като прекара 10 г. в затвора по обвинение в данъчни измами.

Вчера руското правосъдие издаде международна заповед за арест на Ходорковски и обяви, че той е "арестуван задочно". Разглеждайки обстойно обвиненията по особено важни дела на следствието, съдът реши да постанови задочно спрямо Михаил Ходорковски мярката "постоянен арест", се посочва в официалното съобщение на следствието.

На 11 декември т.г. срещу Ходорковски бяха повдигнати обвинения за убийство. Той е привлечен като обвиняем за убийството на кмета на град Нефтеюганск Владимир Петухов през 1998 година. Ходорковски е обвиняем и за опит за отвличане на спътника на Петухов при същия инцидент. Друго обвинение срещу олигарха в изгнание е за убийството на охранител при опит за покушение над бизнесмена Евгений Рибин. Михаил Ходорковски обяви, че няма абсолютно никакво намерение да се яви на разпит в Русия и определи наказателното си преследване от страна на властите в Русия като опит да се отвлече вниманието на обществото от корупцията във високите етажи на властта в държавата.

Ходорковски напусна родината си веднага след като бе освободен от затвора преди 2 години. Той живееше в Германия и Швейцария, а по последна информация се намира в Лондон. При последното си изказване той отхвърли обвиненията и определи преследването му от руските власти като политически мотивирано. Според привържениците на Ходорковски обвиненията са били политически мотивирани, точно в период, когато той е имал намерение да се завърне в Русия и да влезе сериозно в политиката като опонент на Владимир Путин.

От пресцентъра на Кремъл заявиха, че президентът Путин няма отношение към новото обвинение на Ходорковски. Това не противоречи на решението за помилване на бизнесмена, съобщи прессекретарят Дмитрий Песков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай