Русия няма да може да модернизира армията си

Русия няма да може да модернизира армията си | StandartNews.com

Москва. Министър на финансите на Русия заяви във вторник, че страната не може повече да си позволи няколкото милиарда долара за реконструкция на въоръжените сили, одобрени от президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Антон Силуановд заяви, че новата отбранителна програма ще трябва да бъде променена с оглед на измененията на икономиката на страната, въпреки че заместник-премиерът по отбраната отхвърля всякакви намаления на военните разходи.

"Ще изготвим нова отбранителна програма и ще изменим количеството ресурси, които бюджетът ще инвестира в нея, за да направим харчовете по-реалистични", каза Силуанов. През последните няколко месеца в Русия се води дебат за отбранителните разходи, който в крайна сметка ще бъде разрешен от президента Путин.

Според настоящия план до 2020 г. за модернизиране и увеличаване на армията ще бъдат изразходвани 576 милиарда евро. Началото на амбициозната програма за подмяна на над 70% от военната техника беше дадено през 2011 г., но при прогнози за ръст на брутния вътрешен продукт с 6% през следващото десетилетие.

През 2014 г. Обаче БВП ще се увеличи с най-много 0.5%, а МВФ и Световната банка предвиждат стагнация през следващите две години. "Когато приемахме новата отбранителна програма, прогнозите за приходите на бюджета бяха съвършено различни. Днес просто не можем да си я позволим", заяви Силуанов.

Заместник-премиерът Дмитрий Рогозин обаче заяви, че модернизацията на армията ще продължи според плана на президента. "Замисълът е до 2015 г. да сме заменили 30% от въоръжението, а до 2020 – 70%", съобщи Рогизин пред "Комерсант" и добави, че поръчките на военна техника не могат просто да бъдат отказани "по прищявка на министерство на финансите".

Данни, публикувани от Stockholm International Peace Research Institute сочат, че в реално изражение Русия е увеличила разходите си за отбрана до 4.1% от БВП. Между 2004 г. и 2014 г. страната е удвоила разходите си за отбрана, а според новият бюджет ще ги увеличи от 17.6% от бюджетните разходи до 20.8% (84.19 милиарда долара) през 2017 г.

Новият бюджет обаче предвижда дефицит от не повече от 0.6% от БВП и цена на петрла от 100 долара за барел. Във вторник обаче сортът Urals достигна до 90 долара за барел.

Силуанов признава, че заложените в бюджета цени на газа и петрола – които формират половината от бюджетните приходи – са прекалено оптимистични.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай