Русия: Не сме гарант за териториалната цялост на Украйна

Русия: Не сме гарант за териториалната цялост на Украйна | StandartNews.com

Москва. "Русия не може да гарантира териториалната цялост на Украйна и упреци, че не изпълняваме задълженията си по меморандума от Будапеща са безпочвени в този случай", каза руският министър-председател Дмитрий Медведев.

"Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна", обяви Медведев в програмата "Новини в събота" по руската телевизия.

Коментирайки т.нар. Будапещенски меморандум, на който често се позовават западните страни, Медведев отбеляза, че гаранциите на Руската федерация са се отнасяли за ситуация на външна заплаха за суверенитета на Украйна, тъй като тя се е отказала от ядреното оръжие през 1994 г.

Този меморандум бе скрепен с подписите на водещите ядрени държави, а също и на самата Украйна, обясни руският премиер и добави: "Какъв бе смисълът? Украйна се отказва от ядрените оръжия, но ако някакви външни сили я заплашват, то държавите гаранти, а именно - САЩ и Русия, ще се застъпят за нея. Но нито Русия, нито друга страна с никакви документи не може да гарантира териториалната цялост на една или друга държава.

Да гарантират териториалната цялост на една страна могат само самата държава - нейният народ и властите, подчерта Медведев.

Според него случилото се в Крим е нещо съвсем различно. Там народът, който се е идентифицирал като самостоятелна част от Украйна, е излязъл с инициативата за референдум, а на този референдум е взел решение да излезе от държавата.

За последните 24 часа в Украйна са загинали 20 проруски сепаратисти и двама военни от украинската армия, съобщи Владислав Селезньов, представител на военните, цитиран от местната информационна агенция УНИАН. Има и много ранени.

По думите на Селезньов през последното денонощие украинските части са провели няколко успешни операции в района на Славянск и Луганск в рамките на т.нар. антитерористична операция. Военните се опитват да обкръжат размирните региони отвсякъде, за да не допуснат разпространяване на насилието. Част от последните сблъсъци са станали при опити на сепаратистите да разкъсат обсадата с минометен огън и друго огнестрелно оръжие.

В петък сутрин доброволческият отряд за охрана на донецката област към украинската армия "Донбас" е попаднал в сепаратистка засада в района на село Карловка. Командирът на отряда Семьон Семьонченко написа в профила си във Facebook, че половната хора от състава са ранени, а останалите са се барикадирали в сграда, обкръжена от въоръжени с автомати, снайпери и РПГ мъже, които контролират и един БТР.

Семьонченко съобщава още, че е поискана помощ от украинската армия, но тя не се е отзовала. Той обвини за случилото се "обучени чеченски отряди, които работят против нас" и които са съобщили на сепаратистите маршрута на доброволческия отряд.

Неизвестни мъже взривиха част от донецката железопътна линия в района на Луганск и блокираха един от жп-мостовете. Днес от най-големия украински мобилен оператор "Укртелеком" съобщават за проблеми с телекомуникационните услуги в Донецка и Луганска области заради повреди в линиите, нанесени от сепаратистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай