Русия издумкала $540 млн. в Сирия (ОБЗОР)

Русия издумкала $540 млн. в Сирия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Почти цялата сума отишла за поддръжката и полетите на бойните самолети, твърди РБК

Военната операция на Русия в Сирия, която продължи 167 дни, струвала на Москва около 38 млрд. рубли (към 540 млн. долара), твърди "РБК Дейли". Говорителят на Кремълт Дмитрий Песков заяви, че оценките на властите не съвпадат с изчисленията на вестника.

Основната част от разходите - около 33,7 млрд. рубли, отишли за поддръжката и полетите на бойните самолети, посочва изданието. От началото на операцията броят на излитанията бил над 8600, съобщават от руското министерство на отбраната. В полетите са участвали най-новите изтребители Су-35, многофункционалните бомбардировачи Су-34 и Су-24, и щурмовите Су-25.

На второ място са разходите, свързани с изстрелването на крилатите ракети "Калибър". По време на кампанията са осъществени 48 пуска, цената на всеки от тях е до 50 млн. рубли (по курса на деня на изстрелването). Така общата сума е около 2,4 милиарда рубли.

Накрая следва да бъдат взети предвид разходите за обезщетение на роднините на загиналите, както и загубите за унищожената бойна техника, посочва вестникът. По време на операцията руската армия е загубила 3-ма военни - пилота
на сваления от Турция Су-24, морски пехотинец след обстрел на вертолет и военен съветник при минометен обстрел срещу учебен център на сирийската армия. Роднините на всеки от тях са получили по 3 млн. рубли. Цената на унищожения бомбардировач Су-24 и вертолет Ми-8 е съответно 390 млн. и 1,1 млрд. рубли. Към тези суми трябва да бъдат добавени и транспортните разходи, които се оценяват на около 1 млрд.

"Това са приблизителните цифри, но съм съгласен с тях", заяви пред РБК директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов. Според западни източници цената на руската операция в Сирия е била 4-8 млн. на ден или общо 0,7-1,3 млрд. Само за сравнение, въздушните удари на САЩ срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак струват средно 11,5 млн. долара на ден или общо 6,7 млрд. от 8 август 2014 г. насам по данни на американското министерство на отбраната.

Кери на среща с Путин в Москва

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети следващата седмица Русия, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и двамата да обсъдят по-нататъшните стъпки в Сирия, предаде Ройтерс. "Светът има вероятно най-добрата си възможност да сложи край на петгодишната гражданска война в Сирия с планираното изтегляне на Русия и подновяването на междусирийските мирни преговори в Женева", отбеляза Кери във Вашингтон.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък приветства решението на Русия да изтегли от Сирия по-голямата част от бойните си сили. Той каза, че този ход допринася за усилията за намаляване на военното напрежение и намиране на мирно решение на сирийския конфликт.

Париж: Анкара да не изнудва ЕС

Франция ще каже на Турция по време на предстоящата среща на върха на ЕС в четвъртък и петък, че иска по-ефективно сътрудничество по въпросите с мигрантската криза, но също така ще предупреди и да не се правят опити за изнудване. Това заяви френският премиер Манюел Валс пред парламента. Той каза, че работата с Турция по справяне с бежанската криза е от съществено значение, "но не трябва да има и най-малкия (опит) за изнудване". На срещата на върха между ЕС и Турция миналата седмица Анкара поиска допълнителни 3 млрд. евро, освен обещаните й досега 3 млрд., в замяна на помощта й за намаляване броя на мигрантите към Гърция. На новата среща на върха европейските лидери и Турция трябва да финализират споразумението.

Гърци прекарват за Е300 бежанци през границата

Сирийски и иракски бежанци твърдят, че гръцката мафия им събирала по 200-300 евро, за да ги преведе през границата при Моин, Македония, пише скопският "Дневник". Вестникът се позовава на бежанката Бахар Мират от Иран, която след масовото нахлуване при Моин била изпратена в лагера в Гевгелия. Тя твърди, че ако не я оставят в Македония, ще се върне в Гърция и отново ще опита да премине нелегално границата.

Холивудската звезда Анджелина Джоли пък се оказа заклещена между имигранти и журналисти по време на посещението си в бежански лагер в Пирея край Атина. Охраната й трябваше да се намеси, а Джоли призова медиите да се отдръпнат, за да не пострада някой в блъсканицата. Като специален пратеник на ООН тя обикаля страните, където са приютени най-много имигранти и бежанци от войната в Сирия.

Германски кораб спаси 615 мигранти

Корабът "Франкфурт на Майн" на германските военноморски сили спаси 615 мигранти край бреговете на Либия, опитващи се да се доберат до Европа през Средиземно море, съобщи Франс прес. Мигрантите плавали с четири надуваеми лодки. Днес вечерта те бяха докарани от кораба в италианското пристанище Поцало на остров Сицилия. По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН 9495 мигранти са пристигнали по море в Италия от началото на годината.

ЕС нащрек за още бежанци от Либия и Ирак

ЕС трябва да бъде нащрек за потенциални нови миграционни потоци от Либия и Ирак, предупреди първият дипломат на съюза Федерика Могерини в свое писмо до външните министри на страните членки. "Несигурната ситуация в Либия повишава вероятността над 450 000 нови бежанци да се превърнат в кандидати за имиграция към ЕС", пише Могерини. Тя определя справянето с конфликта в Либия като приоритет за елиминиране на причините за безпрецедентната имиграция към Европа. В списъка на рисковите територии, към които ЕС трябва да се фокусира, се включват Сирия, Турция, Мароко и Западните Балкани, посочва тя

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай