Русия иска диалог със САЩ за Сирия

Русия иска диалог със САЩ за Сирия | StandartNews.com

Не е изключен диалог между президентите на Русия и САЩ по сирийската криза. Това заяви говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. По-рано официален представител на Белия дом заяви, че ако Москва реши да действа самостоятелно в Сирия, без да участва в коалиция, подобни действия ще се смятат да подкрепа за президента Башар Асад и страната ще се окаже в изолация. От дни Москва засилва военното си присъствие в Сирия, като струпва там военни и тежка техника. На този фон вчера Путин обеща, че Русия ще продължи да оказва военна помощ на Башар Асад и призовава и други страни да се включат.

"Винаги сме казвали, че не изключваме диалог и смятаме, че той е необходим инструмент за изясняване на позициите, намиране на консенсус и разбиране", заяви Дмитрий Песков. Ако Обама и Путин разговарят, то те биха обсъждали "перспективите за решаване" на сирийската криза". Вчера руският президент заяви, че страната му подкрепя и ще продължи да подкрепя с военна помощ Сирия. "Ние подкрепяме правителството на Сирия при противопоставянето му на терористичната агресия. Оказваме му и ще продължим да му оказваме военнотехническа помощ и призоваваме и други страни да се присъединят към нас. Очевидно без активното участие на сирийските власти и военните в борбата срещу "Ислямска държава" терористите няма да бъдат изгонени от страната и от региона", заяви Путин.

Той заяви още, че ако Москва не поддържа сирийските власти, ситуацията в Сирия би била по-лоша от тази в Либия, а бежанският поток би бил още по-голям. Много западни политици и анализатори се опасяват, че Москва използва борбата с "Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад. Русия отрича да увеличава присъствието си в Сирия, но през последните седмици зачестяват обратните информации. Твърди се, че Русия се готви за въздушни операции в Сирия и създава там предна база. "Руснаците смятат да използват базата южно от град Латакия като предна база за въздушни акции", каза говорителят. Междувременно стана ясно, че Русия е разположила седем танка Т-90 на военно летище в Латакия. Според неназовани американски служители Русия е разположила и артилерия за защита на своите военни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай