Русия и ЕС дискутираха Украйна

Русия и ЕС дискутираха Украйна | StandartNews.com

Брюксел. Срещата на върха ЕС-Русия премина в Брюксел под знака на събитията в Украйна.

Европейският съюз категорично осъжда насилието в Украйна и призовава за сдържаност и спазване на свободата на събрания и изразяване, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Той подчерта, че програмата на съюза "Източно партньорство" не цели да повлияе на отношенията между Русия и нейните съседи, а ще спомогне за тяхното развиване. Ромпой каза, че на преговорите е изтъкнал пред руските партньори, че тази програма ще е от полза и за Русия.

Ван Ромпой потвърди, че Брюксел остава в готовност да подпише с Украйна споразумението за асоцииране. Той съобщи, че следващата среща на върха ЕС-Русия ще се състои в Сочи на 3 юни т.г.

"ЕС не се меси в решенията на демократическите институции на Украйна", заяви Ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС, в отговор на въпрос дали съюзът ще приветства предсрочни избори в Украйна. По думите на Ван Ромпой на сегашния етап главната цел е "да се избегне ескалация на насилието и да се възстанови колкото може по-скоро политическата стабилност в Украйна, като се вземат под внимание желанията на хората".

Руският президент Владимир Путин заяви, че днешните преговори по ключови въпроси от двустранния дневен ред" са преминали "в делова и конструктивна атмосфера". По думите му обсъдени са били стратегията и задачите на двустранното сътрудничество, вкл. "създаването на единно икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Тихия океан".

Държавният глава на Русия декларира, че Москва няма да преразглежда договорите с Украйна за доставка на газ и отпускане на кредит, ако опозицията поеме властта в тази страна. Той поясни, че кредитът е предоставен "не на някое конкретно правителство, а на украинския народ".

Путин отхвърли всякаква чуждестранна намеса във вътрешните работи на Украйна, осъждайки косвено посещението в Киев на ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън, предаде Франс прес. "Смятам, че украинският народ е способен да реши "проблемите си "със собствени средства", заяви руският президент. Той увери, че Русия никога няма да се намесва във вътрешните работи на Украйна и прикани европейците да сторят същото.

ДПА посочва, че на форума е било договорено двете страни да поведат експертни преговори за изглаждане на недоразуменията относно сътрудничеството на ЕС с източните му съседи. "Има различни интерпретации и недоразумения", каза Ван Ромпой, цитиран от агенцията. По думите му предстоящите консултации на експертно равнище относно програмата "Източно партньорство" ще изяснят икономическите последици от нея за ЕС и Русия.

"Не можем да си позволим нови разделителни линии в Европа", каза по тази тема президентът Путин. Той подчерта, че е налице спешна нужда от "сверяване на часовниците", тоест събиране на експерти, които "да направят преглед на съществуващите недоразумения и да определят съвместно разбирателство".

Според Путин е важно да започне експертен диалог за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и ЕС, допълва ИТАР-ТАСС.

Председателят на европейската комисия Жозе Мануел Барозу констатира, че Путин "няма проблем" с програмата "Партньорство за мир", която обхваща и Украйна, но иска "да знае последиците от тези споразумения [в рамките на програмата] за руската икономика", предаде ДПА.

Европейският бизнес е широко представен в практически всички отрасли на руската икономика, заяви руският президент. Европейски компании, например, участват в изпълнението на проектите Северен поток и Южен поток, а европейските технологии и оборудване играят важна роля в процеса на модернизация на руската промишленост, каза Путин. Русия е водещ доставчик на въглеводороди на пазара на ЕС като според Путин делът на руския газ в горивния баланс на Евросъюза достига 24 процента, а на петрола - около 27 процента.

Русия и ЕС си взаимодействат тясно и в инвестиционната сфера, отбеляза руският президент. Според неговите данни на ЕС се падат над 60 процента от руските чуждестранни инвестиции. "Компаниите ни са вложили в ЕС около 80 млрд. долара", каза Путин, допълвайки, че инвестициите на европейски компании в Русия пък се равняват на 288 млрд. долара.

На ЕС се пада и половината от цялата външна търговия на Русия, каза държавният глава, отбелязвайки, че стокооборотът продължава да расте "въпреки неблагоприятната международна икономическа обстановка". Миналата година показателят е нараснал с поне 1,7 на сто, след като за 2012 г. достигна рекордните 410 млрд. долара, припомни той.

Путин изрази надежда, че Русия и ЕС ще успеят да намерят приемливи решения по Третия енергиен пакет. Заедно с това Путин съобщи, че Русия и ЕС са се споразумели за 100% използване на тръбопровода „Опал", продължение на "Северен поток" на територията на Германия, предаде РИА Новости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай