Русия, Беларус и Казахстан създадоха Евразийския икономически съюз

Русия, Беларус и Казахстан създадоха Евразийския икономически съюз  | StandartNews.com

Астана. Русия, Беларус и Казахстан подписаха днес исторически договор за създаването на Евразийския икономически съюз. Споразумението ще влезе в сила през януари 2015 година. Цели се засилване на интеграцията между трите бивши съветски републики като се премахват търговските бариери. Съюзът включва в себе си 170 милиона души.

Документът бе подписан от руския президент Владимир Путин, президента на Беларус Александър Лукашенко и държавния глава на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

"Този договор е с епохално значение в исторически план", заяви Путин.

"Откриват се широки перспективи за развитието на икономиката и увеличаването на благосъстоянието на гражданите на трите страни", посочи Путин. Той подчерта, че трите държави ще провеждат съгласувана политика в ключови икономически отрасли, като енергетиката, промишлеността, селското стопанство и транспорта. На световната сцена се появи нова икономическа организация, която е пълноправна в международен план и действа на основата на принципите на Световната търговска организация. Прехвърлянето на отделни правомощия от националните органи към Съюза не нанася абсолютно никаква вреда на суверенитета на нашите страни", каза още президентът на Русия.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев от своя страна заяви, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати. Нурсултан Назарбаев посочи, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

Трите страни от 2010 година вече са обединени в Митническия съюз.

Казахстанският президент предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

В същото време президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на 2014 година.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Трите държави, влизащи в новия съюз, имат заедно население от над 170 милиона души и брутен вътрешен продукт от около 2.7 трилиона долара. Казахстан и Русия са производители на петрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай