Неделя,

Русия втрещена от огромен бюджетен дефицит

От: Рачо Рачев -
Русия втрещена от огромен бюджетен дефицит
A
A
A

Руската държава е изправена пред бюджетен дефицит от 3 трилиона рубли (38 милиарда долара) заради срива в цените на петрола, призна днес министърът на финансите на Русия Антон Силуанов, цитиран от ДПА.

Петролът, една от основните износни суровини на Русия, загуби около една трета от стойността си този месец заради намалялото световно търсене на фона на общия спад в търговията заради пандемията от коронавируса и неуспешните преговори в ОПЕК+ за допълнително съкращаване на доставките.

При сегашните цени обемът на приходите от петрол и газ е почти 3 трилиона рубли по-малко, отколкото планираните цифри, каза Силуанов, цитиран от държавните медии, на заседание на финансовото министерство.

Руската рубла, която е силно свързана с котировките на черното злато, поевтиня с една десета от началото на месеца. Руската централна банка (РЦБ) продава резервите от чуждестранни валути в опит да подкрепи рублата, която се понижи в днешната търговия до 79 рубли за долар - най-ниското й равнище от над четири години. 87 рубли пък е курсът спрямо еврото.

Русия преживя подобна криза с курса на рублата заради срив на цените на петрола през 2014-2015 година. Страната обаче продължава да е в голяма степен обвързана с цените на стоките въпреки усилията за диверсификация на икономиката след тази криза.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички