Русия води първи военни учения с Иран и Китай

Посланието на тези учения е мир, дружба и стабилна сигурност, твърдят участниците

Русия води първи военни учения с Иран и Китай | StandartNews.com

Русия, Иран и Китай стартираха съвместни бойни учения в северната част на Индийския океан и Оманския залив.

"Посланието на тези учения е мир, дружба и стабилна сигурност", заяви говорителят на иранските военноморски сили Голямреза Тахани в началото на съвместните тристранни учения. По неговите думи ученията ще се проведат на площ от 17 000 квадратни километра.

Ученията се наричат "Морски пояс за сигурност", чиято цел, както цитира РИА Новости иранският посланик в Москва Казем Джалали, е да разработи мерки за борба с тероризма и морското пиратство, както и да осигури регионална сигурност.

Официалният представител на иранските въоръжени сили Аболфазъл Шекарчи отбеляза, че ученията ще продължат четири дни (27-30 декември), по време на които участниците ще обменят опит относно спасителните операции в случай на инциденти в морето.

Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф по време на посещението си в Москва подчерта, че ученията не са насочени срещу други страни.

Те се провеждат на фона на желанието на САЩ да създадат коалиция за осигуряване на водна сигурност в близост до Иран. Поредица от инциденти, станали в региона на Персийския залив - пролива Ормуз това лято значително влошиха ситуацията там.

Непосредствено до Оманския залив в средата на юни, според арабски и ирански медии, е извършена атака на два петролни танкера: Front Altair и Kokuka Courageous. САЩ и Великобритания обвиниха Иран за случилото се, без обаче да предоставят конкретни доказателства. Иранският външен министър заяви, че твърденията за участие на Техеран в атаки срещу танкери са неоснователни.

Официалният говорител на китайското министерство на отбраната У Цян посочи, че ученията не са свързани с напрегнатата ситуация в региона.

Пентагонът заяви пред РИА Новости, че САЩ ще следят за ученията на Русия, Китай и Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай