Русия довършва "Северен поток-2" въпреки санкциите

Руският министър на енергетиката Александър Новак с твърда позиция за газопровода

Русия довършва "Северен поток-2" въпреки санкциите | StandartNews.com
  • Руският министър на енергетиката Александър Новак с твърда позиция за газопровода

Газопроводът "Северен поток-2" ще бъде завършен въпреки санкциите на САЩ, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за РБК, предава агенция TACC, цитирана от агенция "Фокус".
Москва ще завърши проекта, въпреки че понастоящем руската страна все още не знае дали швейцарската компания „Allseas“, наета да положи тръбите газпровода ще успее да завърши проекта, твърди Новак.

"Твърде рано е да се говори, че „Allseas“ няма да може да завърши газопровода „Северен поток 2". Те преустановиха работата си, за да се справят с риска от санкции. Независимо от санкциите, тръбопроводът ще бъде завършен, остава да се положат малко по-малко от 160 км тръби“, каза той.

Министърът отбеляза, че „Allseas“ е поискал разяснения от Министерството на финансите на САЩ и едва след получаването на повече информация от страна на компанията ще стане ясно дали ще тя може да продължи работата си.

По-рано американският Сенат одобри законопроекта за военния бюджет на САЩ за 2020 г. В него са предвидени санкции, които администрацията на президента Доналд Тръмп да наложи върху руската енергетика и по-специално върху проектите за газопроводи „Турски поток“ и „Северен поток-2“. На 11 декември Камарата на представителите също гласува успешно документа, и той беше подписан от Тръмп на 20 декември. Ден по-късно компанията изпълнител на проекта „Северен Поток-2“ – швейцарската строителна фирма „Allseas”, обяви че ще преустанови работата си по газопровода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай