Русеф може да отмени посещението си в САЩ

Русеф може да отмени посещението си в САЩ | StandartNews.com

Бразилия. Съветници на бразилския президент Дилма Русеф я приканват да отмени своето посещение в САЩ на 23 октомври след разкритията, че Агенцията за национална сигурност (NSA) е шпионирала нея и други бразилски граждани, предаде Ройтерс.

Сред тези, които препоръчват анулиране на посещението, е бившият президент Луис Инасиу Лула да Силва, твърди източник на агенцията, пожелал анонимност. Франклин Мартинш, бивш министър от времето на Лула да Силва, също увещавал Русеф да откаже срещата с Барак Обама.

Според бразилския служител Дилма Русеф още не била взела решение по въпроса и щяла да направи това след консултация с министъра на външните работи Луис Алберту Фигейреду, която ще се състои във вторник. Тази седмица Фигейреду замина за Вашингтон, за да изслуша официалните обяснения на САЩ за шпионирането, и ще докладва на Русеф за резултатите от визитата си.

Разкритията, че САЩ са шпионирали Бразилия, се базират на документите, огласени от бившия сътрудник на NSA Едуард Сноудън. Тези разкрития компрометираха годините усилия за подобряване на отношенията между Бразилия и САЩ.

По план посещението на бразилския президент в САЩ трябва да бъде платформа за бъдещи двустранни договори за петролни сондажи и в областта на биотехнологиите, както и за евентуална покупка на американски изтребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай