Румънски медици излязоха на предупредителен протест

Румънски медици излязоха на предупредителен протест | StandartNews.com

Букурещ. Близо 100 000 здравни служители спряха работа и излязоха на предупредителна стачка в Румъния. Те настояват за по-високо заплащане на труда им, съобщава бТВ, позовавайки се на електронното издание на вестник „Адевърул".

Стачкуващите не работеха между 8:00 и 10:00 часа днес. По време на протеста болниците са извършвали една трета от дейността си и обслужвали предимно спешните случаи, обяснява заместник-председателят на синдикалната федерация „Санитас" Мариус Сепи.

В момента ръководството на „Санитас" преговаря с представители на здравното министерство. Най-вероятно срещите между двете страни ще продължат и във вторник и в сряда.

Увеличение на заплатите и деблокиране на над 1200 длъжности в системата. Това са основните искания на синдикатите, както и други като отпускане на най-малко шест процента от брутния вътрешен продукт за здравеопазване.

Синдикалистите заплашват с безсрочна обща стачка от четвъртък, 28 ноември, ако исканията на медиците не бъдат изпълнени.

Ако стачката бъде обявена за незаконна, служителите в здравната система ще поискат да използват натрупаните за 2013 г. почивни дни, които им се полагат като компенсация за извънредния труд, съобщи председателят на синдикалния съюз „Санитас" в Букурещ Виорел Хушану.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай