Румъния започва хайка на длъжници

Румъния започва хайка на длъжници | StandartNews.com

Румънската данъчна администрация започва масирана акция за проверка на подозрителни лица с високи доходи, съобщават местните медии. При повече от 130 000 души е установена разлика от над 10% между данъчните декларации и реалните доходи. На първо време ще бъдат проверени 5400 души, като при необходимост ще се търси помощ и от данъчните служби на други държави.

В същото време централната банка на Румъния заяви, че няма място за облекчаване на паричната политика в момента и ще чака да види дали парламентът ще смекчи правителствената програма за намаляване на данъците, която според институцията ще държи инфлацията негативна до средата на 2016 г. Базирайки се на предложените данъчни облекчения, централната банка намали прогнозата си за инфлацията до -0,3% от 0,2% за 2015 г. и на 0,7% от 1,9% за 2016 г., доста под зоната на комфорт 1,5-3,5%.

Под заглавие "Кой прави законите в Румъния и иска по-голяма заплата и пенсия" в. "Гъндул" пише, че близо 25% от членовете на настоящия парламент с мандат 2012-2016 г. имат проблеми със закона. Те са или осъдени, или изпратени на съд, или разследвани за престъпление, или обвинени в несъвместимост на длъжности, конфликт на интереси и притежание на имущество с недоказан произход. През юни парламентът одобри закон, чрез който всеки депутат, с изключение на осъдените за корупция, ще получи надбавка към пенсията си според броя мандати. Сумата може да достигне 1045 евро за тези с над 3 мандата. Президентът Йоханис обаче върна закона за преразглеждане, а сега депутатите обсъждат дали да не си увеличат и заплатите до 2045 евро на месец, отбелязва вестникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай