Румъния вън от Евровизия

Румъния вън от Евровизия | StandartNews.com

Румъния вече няма да се надпреварва в престижния конкурс Евровизия. Натрупани дългове на местната телевизия TVR доведоха до изключването й от Европейския съюз за радио и телевизия. Тя е проточила плащането на 16 милиона швейцарски франка още от 2007 г. 

Така телевизията няма да може да участва в тазгодишното издание на музикалния конкурс, като губи достъп и до други услуги. TVR е просрочила и крайния срок, който й е бил определен за разсрочване на плащанията по дълга. 

Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия  Ингрид Делтенре изрази съжаление, че организацията е била принудена да предприеме тази мярка. "Бяхме разочаровани, че всички стъпки за разрешаване на този проблем, не получиха никакъв отговор от страна на правителството на Румъния", отбеляза Делтенре. Тя посочи, че дълговете, натрупани от телевизията, поставят в опасност стабилността на Европейския съюз за радио и телевизия - той представлява 73 аудиовизуални програми в 56 държави.

С писмо, изпратено на 15 април, Европейският съюз за радио и телевизия поиска изплащане на 10 милиона швейцарски франка, които трябваше да бъдат внесени от румънската държава до 20 април т.г., припомня Дарик. Съюзът трябваше също да получи банкова гаранция за останалата част от дълга в размер на шест милиона швейцарски франка. Този остатък от задълженията трябваше да бъде платен до края на годината.

Тазгодишната Евровизия ще се проведе на 10, 12 и 14 май в Стокхолм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай