RTL: Холандия създава нов Шенген

RTL: Холандия създава нов Шенген | StandartNews.com

Властите в Холандия обмислят възможността за създаване на нова зона за граничен контрол в сътрудничество с неголяма група страни, която да функционира подобно на Шенгенската зона, съобщи телевизия RTL.

Според медията  правителството вече е провело някои обсъждания по този въпрос. Предвижда се външната граница на новата зона да бъде охранявана, а за да се предотврати влизане на кандидати за убежище без паспорти, се планира да бъде въведен паспортен контрол.

Предполага се, че в новата зона ще участват Белгия, Холандия, Люксембург, Германия и Австрия.

Същевременно в писмо до парламента министър-председателят Марк Рюте заявява, че Холандия ще засили контрола върху пристигащите на нейна територия кандидати за убежище.

"Мерките за регистриране и идентифициране на бежанци, пристигащи в Холандия, ще бъдат засилени в най-близко време", отбелязва Рюте в писмото.

По-конкретно се предвижда всички кандидати за убежище и техните лични вещи да бъдат претърсвани. Освен това от всички бежанци ще се вземат биометрични данни, а полицията ще има право да проверява мобилните телефони и таблетите на пристигналите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай