Роднина на Кадиров гушна световна компания

Путин национализира гиганти, олигарсите му ги взимат

Роднина на Кадиров гушна световна компания | StandartNews.com

Роднина на чеченския лидер Рамзан Кадиров гушна световна компания.

32-годишният Якуб Закриев, племенник на Кадиров, бе назначен за генерален директор на одържавеното преди дни подразделение на френската компания "Данон" (Danone) в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според поддържаната от "Интерфакс" корпоративна база данни СПАРК Закриев, който е вицепремиер и земеделски министър на Чечения, е поел поста вчера.

Назначението му беше потвърдено от чеченския министър на националната политика, външните работи и информацията Ахмед Дудаев. "Избирането му за генерален директор на "Данон" показва, че представителите на екипа на чеченския президент и Герой на Русия Рамзан Ахматович Кадиров са талантливи и успешни мениджъри", написа той в своя Телеграм канал. "Той има огромен опит на най-отговорни позиции", допълва Дудаев.Засега коментар от самия Закриев липсва.

Кадиров, който е близък съратник на Путин, се обръща към Закриев в социалните медии със "скъпи ми племеннико". Якуб е син на Зулай, една от по-големите сестри на Рамзан.

Той е учил икономика в Московския държавен университет. Според в. "Ведомости" Закриев е работил на различно позиции в чеченското правителство от 2013 г. насам.

Назначението е поредният знак за размера на промяната на собствеността в Русия, което е в ход след началото на руската инвазия в Украйна, посочва Ройтерс. При напускането на западните инвеститори държавата получава номинален контрол върху техните активи, но назначените управители всъщност получават пълни права да се разпореждат със собствеността в рамките на военновременната икономика.

"Данон" обяви през октомври, че ще отстъпи контрола върху бизнеса си в Русия, което може да доведе до загуби от около 1 милиард евро. Преди броени дни президентът Владимир Путин подписа декрет за одържавяването на активите на френската компания. Това е в унисон с обявената му позиция, че "Русия не се нуждае от Запада и ще разчита на Китай и други партньори".

Близките до Путин Юрий и Михаил Ковалчук вече изразиха интерес да придобият национализираните активи на "Карлсберг" в Русия, чието одържавяване беше обявено заедно с това на "Данон", писа вчера в. "Файненшъл таймс".

В Русия коментират, че близките на Путин олигарси, които придобиват наследството на напусналите чужди компании, нямат умения да развиват такъв бизнес. Но пък те лично ще увеличат състоянието си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай