Рияд пуска петрола си на борсата

Рияд пуска петрола си на борсата | StandartNews.com

Саудитската държавна нефтена компания може да продава акции до месеци

Саудитска Арабия обмисля пускането на държавната петролна компания "Арамко" на борсата, разкри в интервю за сп. "Икономист" вицепремиерът на страната принц Мохамед бин Салман. Информацията бе потвърдена и от самата компания, която е най-големият производител на петрол в света.

"Арамко" е притежавана от саудитската държава, но обмисля да продаде миноритарен дял на външни акционери, като запази контрола върху дейностите си. Ако това се случи, тя ще стане и най-голямата публично предлагана компания в света. Смята се, че стойността й може да достигне 1 трилион долара.

"Арамко" потвърждава, че проучва различни възможности да разреши широко публично участие в капитала й чрез листване на капиталовите пазари или предлагане на борсата на някои от подразделенията й", се посочва в съобщението на компанията.
"Аз лично съм много ентусиазиран за подобна стъпка. Вярвам, че е в интерес на саудитския пазар, в интерес на компанията и в интерес на прозрачността и борбата с корупцията", обяснява принцът.

Експерти коментират, че продажбата на акции може да е от финансови съображения и ще донесе сериозна финансова инжекция в саудитската хазна, която страда от дефицит от 100 млрд. долара заради падащите цени на петрола през последните 18 месеца. Те изчисляват, че ако компанията пусне 20% от капитала си, може да събере около 200 млрд. долара, които ще захранят държавния бюджет за 1 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай