Рияд продава US активи за $750 млрд.

Рияд продава US активи за $750 млрд. | StandartNews.com

Саудитска Арабия заплашва администрацията на президента на САЩ да разпродаде американски активи на стойност 750 млрд. долара. Целта на Рияд е да накара Барак Обама да попречи на конгреса да одобри законопроект, позволяващ американски съдилища да съдят саудитското правителство за причастност към терористичните атаки на 11 септември 2001, съобщи Си Ен Ен.

Според тв канала представители на Пентагона и на Държавния департамент провели няколко тайни срещи с членове на конгреса и ги предупредили за тежките икономически и финансови последствия от подобен законопроект. Одобряването му би позволило запориране на банкови сметки и на други активи на Саудитска Арабия на територията на САЩ. Затова при появата на реална заплаха Рияд щял да разпродаде тези активи, включващи US ценни книжа. За този ход администрацията на Обама била предупредена от външния министър Адел ал Джубейр при визитата му във Вашингтон миналия месец, уточнява Си Ен Ен.

ТВ каналът Фокс нюз допълва, че в следващите 60 дни Обама щял да нареди да се вдигне грифът "строго секретно" върху 28 страници от заключението на разследването на терористичните актове на 11 септември 2001, където вероятно се съдържали сведения за връзка на Рияд с атаките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай