Революция в UK! Какво поискаха британците

Очааквани реакции, свързани с Брекзит

Революция в UK! Какво поискаха британците | StandartNews.com

Очакваната реакция на Острова вече е факт.

Над 50 процента от британците се разкайват за Брекзит. Броят на хората, които смятат, че товеа е било грешка е рекордно висок, показва социологическо проучване на YouGov, проведено този месец, съобщава "Ройтерс", цитира БТА.

Според 57% от гражданите на Великобритания решението за напускане на Европейския съюз през 2016 г. е било погрешно, а едва 32% го считат за правилно.

Повече от половината - 55% - заявяват, че биха гласували за повторно присъединяване към ЕС, срещу 31%, които биха дали гласа си за оставане извън Съюза, ако днес се проведе референдум.

YouGov посочва, че резултатите отбелязват "умерена промяна" спрямо януари 2021 г., когато 49% декларираха, че биха гласували за повторно присъединяване, а 37% - за оставане извън ЕС.

През май премиерът Риши Сунак посочи, че Брекзит носи ползи и даде за пример водещата си политика за свободни пристанища и намаляване на ДДС, които според него ще доведат до поевтиняване на бирата и санитарните продукти.

Според икономистите обаче е малко вероятно свободните пристанища - специални зони с данъчни и митнически облекчения и опростени търговски разпоредби - да стимулират икономиката на Великобритания. Те обаче може да имат ограничена стойност като инструмент за регионално развитие.

Проучването на YouGov, проведено сред над 2000 британци, показва, че към момента 63% смятат Брекзит по-скоро за провал, отколкото за успех, в сравнение с 12%, които гледат на него по-скоро като на успех. Други 18% пък считат, че той не е нито едното, нито другото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай