Решиха за стачката в "Дойче бан": Законна е и продължава

Решиха за стачката в "Дойче бан": Законна е и продължава | StandartNews.com

Берлин. Германски съд постанови, че стачката на машинистите от "Дойче бан" е законна и не е диспропорционална, като по този начин отхвърли искането на държавната жп компания за спиране на протестните действия, съобщи "Ройтерс". Според съдия Урсула Шмид от съда по трудово право във Франкфурт стачката не нарушава никой закон.

Постановлението означава, че стачката може да продължи, както е предвидено до понеделник сутринта. Действията на синдиката на машинистите GDL вече създадоха транспортен хаос в страната и заплашват допълнително да блокират товарните и пътнически превози през почивните дни. Застрашени са и честванията на 25 години от падането на Берлинската стена, което ще се отбелязва в цяла Германия.

До решението на съда се стигна, след като синдикатите отхвърлиха предложението на жп гиганта за преговори с медиатор. Протестните действия застрашават бизнеса, който до голяма степен разчита на жп товарните превози и някои компании, предимно автомобилни производители, обявиха, че вече са пренасочили доставките си. Появиха се и опасения, че в някои райони може да се стигне до недостиг на гориво.

Това е най-дългата стачка в следвоенната история на германските железници. Спорът за заплати е в центъра на проблема - синдикатът настоява за 5-процентово увеличение на възнагражденията на машинистите, 2 часа по-къса работна седмица (от 39 на 37 часа), както и правото синдикатът да преговаря и от името на стюардите в "Дойче бан". Преговорите между ръководството на "Дойче бан" и GDL се провалиха в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай