Ренци обяви смъкването на данъците в Италия

Ренци обяви смъкването на данъците в Италия  | StandartNews.com

Рим. Амбициозен италиански план за намаляване на данъците ще бъде обявен тази седмица, но той ще спази  ограниченията на Европейския съюз за финансов дефицит, заяви в неделя премиерът Матео Ренци, предаде Ройтерс.

Преди да смени Енрико Лета като ръководител на правителството миналия месец, Ренци беше казал, че правилото на ЕС, че държавите-членки не следва да имат дефицит над 3 на сто от брутния вътрешен продукт, трябва да бъде предоговорено.

Ренци съобщи, че правителството планира да намали данъците за тези, които печелят по-малко от 1500 евро на месец, и да реформира системата за социална защита.

В същото време Ренци се обяви срещу "Европа на счетоводителите", която рискува да насърчи политически популистите, предаде агенция Франс прес.

"Европа за нас са Спинели, Де Гаспери, Аденауер. Днес обаче оставаме с впечатлението, че тя се състои единствено от усърдни счетоводители, които ни казват какво да правим", каза Ренци, който на 39-годишна възраст е най-младият лидер в Европейския съюз.

"Ако ние не се променим, следващите избори ще бъдат спечелени от популистите", допълни министър-председателят, който дойде на власт на 23 февруари със смела и енергична програма на мястото на Енрико Лета.

"В интерес на нашите деца е, освен да привеждаме в ред сметките си, да покажем, че ЕС е в състояние да води обща външна политика", добави той в телевизионно интервю.

Запитан за Украйна, Ренци каза, че Рим има еднакви позиции с тези на Германия и Франция. Трябва да поискаме настойчиво от Русия да зачита международните правила и граници, "без да изпуска нишката на диалога ", добави той. "Би било абсурдно да се върнем двадесет и пет години назад към студената война", каза още италианският премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай