Референдумът в Крим като празник (ОБЗОР)

Местното правителство прогнозираше 85% активност пред урните, резултатът изглежда предрешен

Референдумът в Крим като празник (ОБЗОР) | StandartNews.com

Симферопол. Невиждана еуфория обхвана п-ов Крим по време на референдума. 1,5 млн. избиратели на автономната република трябва да избират между интеграцията с Русия и разширена автономия в рамките на Украйна. Още сутринта пред избирателните секции, които са общо 1205, се извили опашки от по 20-30 души, уточнява ИТАР-ТАСС. В първите два часа избирателната активност бе 30%, а към 15,00 ч българско време се увеличи на 64%. Гласуването приключи в 20,00 ч.

 

"Дълго чакахме това и сега всичко с нас ще бъде наред", казва пенсионерът Вячеслав Степанович. Кореспондент на Ройтерс също отбелязва, че имало опашки в гимназиите в столицата Симферопол, които били превърнати в избирателни секции. Въпреки студеното и дъждовно време десетки хора чакали да гласуват, посочва агенцията. Някои от тях описват деня като празник.

 

"Дойдох в този празничен ден и гласувах за благото на Крим и на жителите му. Сега отивам да празнувам", казва един от избирателите, посочен като Владимир. Премиерът на Крим Сергей Аксьонов прогнозира рекордно висока активност на референдума. "Ако съдя по първите часове, до края на деня ще са гласували 85% от имащите право на глас", сподели той.


Местният парламент вече насрочи извънредно заседание за понеделник сутринта, на което да утвърди взетото от хората решение. На повечето места на полуострова хората, които са против отделянето от Украйна, просто бойкотират вота. Такъв е случаят и с татарското население в Крим, което също не гласува. Тъй като на полуострова живеят предимно етнически руснаци, изборът от референдума е пределно ясен.

 


В последните дни в Крим бяха редица руски политици и спортисти, сред които тенисистът Марат Сафин и бившият световен шампион по бокс Николай Валуев. Те усилено рекламираха предимствата на присъединяването към Русия. И докато управляващите в Крим обявиха боксовата легенда Виталий Кличко за персона нон грата, чиято партия подкрепя новата коалиция в Киев, Валуев, който е депутат в руския парламент от партията на Путин, бе редовен гост в предаванията на кримската телевизия, посочва Дойче веле. През последните дни минувачите по улиците на Симферопол изглеждат спокойни. Шофьорите на такси и продавачите, келнерите и чистачите - мнозина в кримската столица бяха изненадани от бързината, с която се стигна до референдума.

 

"Сега всички са изпаднали в еуфория", казва Елена, собственик на склад на едро за цигари и етническа рускиня. Тя се притеснява за 15-годишния си син Владимир. "Той е израснал като украинец. Неговата родина е Украйна. Сега обаче ще трябва да свиква с новата родина". 20-годишният Виталий пък се оплаква: "Украйна ни остави на произвола на съдбата. Заплатите са ниски, улиците са в окаяно състояние". Той е убеден, че под управлението на Москва всичко би било по-добре.

 

Националисти ще взривяват газопроводи


Лидерът на украинското радикал-националистическо движение "Десен сектор" Дмитро Ярош заплаши, че при евентуален конфликт с Русия организацията му ще лиши Москва от заработваните пари от продажба на нефт и газ, унищожавайки съответната инфраструктура.

 


Ярош е поискал от правителството на Украйна обявяване на всеобща мобилизация, раздаване на оръжие и осигуряване на оръжейни доставки от НАТО.

 


Агенциите отбелязват, че вече има инциденти около газопреносната система. Група лица, представящи се за служители на украинските гранични служби, са се опитали да повредят газопровод в Крим.
Европа се оказва заложник на екстремистките планове на "Десен сектор", коментира по този повод депутатът от Руската Дума Ирина Яровая.

 


Руската прокуратура повдигна обвинение срещу Ярош, след като той отправи молба към лидера на чеченските терористи Доку Умаров за помощ срещу Русия.

 

Примирие с Москва до петък


Министерствата на отбраната на Украйна и на Русия са се споразумели за примирие в Крим до 21 март, съобщи украинският и.д. министър на отбраната Игор Тенюх, цитиран от Ройтерс. "Бе постигнато споразумение с (руския) Черноморски флот и руското министерство на отбраната за примирие в Крим до 21 март", заяви Тенюх. "Никакви мерки няма да бъдат предприемани срещу нашите военни съоръжения в Крим през това време", каза той. Споразумението включва и вдигане на блокадата на украинските бази. Досега те бяха блокирани от руски и проруски сили и снабдяването с припаси бе затруднено. В договорения период те ще могат да възстановят запасите си, допълни министърът, цитиран от Интерфакс-Украйна. По-рано Тенюх каза, че Украйна няма да изтегля войските си от Крим въпреки бързото увеличаване на броя на руските военни в региона, които вече са около 22 000.

 

ЕС се въздържа от икономически санкции


Европейският съюз обмисля разширяване на санкциите срещу Русия заради кризата в Крим, но според запознати възможните наказания няма да навредят на икономическите им отношения, предаде АП. Европейски дипломати работят, за да съставят списък на официални представители в Украйна, които поддържат Русия и които настояват за отделянето и евентуалното анексиране на Крим. В този списък ще има вероятно военни представители, които са наредили на украинските военни да напуснат казармите си в Крим, и други, които са отговорни за действията за отцепването на Крим. От друга страна, дипломати казват, че от обхвата на евентуалните санкции за момента ще бъдат изключени икономически "играчи".

 


Списъкът с предложените за санкции лица може да бъде представен днес на заседанието на външните министри в Брюксел, в което ще участва и министър Кристиан Вигенин. На срещата ще бъде обсъдено източното партньорство с акцент върху ситуацията в Украйна и референдума за бъдещия статут на Крим и реакцията на ЕС, включително правни последици за действащите споразумения между ЕС и Русия.

 

В Донецк блокират украински танкове


Жителите на източните региони на Украйна са излезли да блокират стоварването на военна бронирана техника, която пристига на железопътни платформи, съобщи Блиц, като цитира руската агенция Интерфакс.

 


Кореспонденти и очевидци предават за агенцията, че жители на Луганска, Харковска и Донецка област възпрепятстват разтоварването на танкове, БТР-и и БМП, които пристигат от Западна и Централна Украйна. На много места са възникнали сблъсъци между местните жители и командирите от пристигащите ешелони. Според очевидци на гара Кондрашевская - Новая е бил пребит полковник от украинската армия. Интерфакс предава, че ситуацията около военните композиции остава крайно нервна и опасна. По шосето Донецк - Луганск също е била забелязана да се движи колона от украинска военна техника, в която има един танк и до 15 бойни машини, твърдят очевидци.

 


Междувременно украинското външно министерство разкритикува Русия и я обвини, че руски военни са завзели украинско село близо до границата с Крим. Твърди се, че руски войници са се приземили с хеликоптери в района на село Стрилкове, на около 10 км северно от Крим, и са завзели газопреносна станция.
Днес бе съобщено още, че към Севастопол плава голям руски десантен кораб от типа "Азов".

 

Бюлетините не се сгъват


Бюлетините на референдума за бъдещето на Крим се пускат в прозрачни урни, без да се сгъват и без да се поставят в плик. Това установи кореспондентът на БТА в столицата на полуострова Симферопол, който свидетелства, че тайната на вота в този случай е нарушена. Избирателните комисии се състоят от общо 11 души. Участниците в тях са подбрани от обществени организации, има и частни лица, номинирани от местните власти в Крим. В селцето Белогорск възрастните и слабо подвижни жители пък имаха възможност да гласуват чрез т.нар. мобилни избирателни секции.

 


Вицепремиерът на Крим Рустам Темиргалиев пък бе категоричен, че резултатът от референдума ще бъде в полза на присъединяването към Русия. "Длъжни сме в кратки срокове да преведем финансовата система на полуострова в рубли и да ограничим изнасянето от Крим на запаси от гривни. Смятаме, че в началото на април кримчани ще получават пенсиите и заплатите си в рубли", казва пред lifenews.ru Темиргалиев.

 

Путин ще уважи избора


В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще уважи избора на жителите на Крим. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от руските агенции. Разговорът е бил по инициатива на германската страна. Путин посочил, че волеизявлението на населението на полуострова се осъществява при пълно съответствие с нормите на международното право и по-специално с член 1 на Устава на ООН, в който е залегнал принципът за равноправие и самоопределение на народите. Руският президент изразил тревога от нарастването на напрежението от страна на радикални групировки в някои украински региони с одобрението на официален Киев. От своя страна германският канцлер осъдил навлизането на руски войски в украинските територии извън Крим. Меркел изразила недоволството си от инцидента в украинската Херсонска област, когато руски войски окупираха станция за природен газ.

 

Лавров: Имат право да се самоопределят


Трябва да изчакаме резултатите от референдума в Крим. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС, след 5-часовия си разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Лондон. "Както вече заяви президентът на Руската федерация, ние ще уважим избора на кримските народи и ще изразим своето отношение, когато резултатите станат известни. Безсмислено е да спекулираме, преди да видим резултатите. Никой не е отменял правото на народите на самоопределение. Това е записано в Устава на ООН", подчерта Лавров, отговаряйки на въпрос за руската позиция спрямо Крим. "Крим означава повече за Русия, отколкото Фолкландските острови за Великобритания или Коморските за Франция", добави шефът на руската дипломация. Лавров предупреди, че ако Западът вземе решение за санкции срещу Русия, това ще бъде контрапродуктивен инструмент, който не отговаря на интересите на взаимното партньорство. Той добави, че Кери не е отправял никакви заплахи към Русия.

 

Страх от инвазия след вота


Украинският президент Олександър Турчинов заяви, че има реална опасност след референдума в Крим Москва да завземе по-голяма територия и обвини Кремъл, че негови агенти всяват хаос в рускоезичната източна част на страната. "Ситуацията е много опасна. Не преувеличавам. Има реална опасност от заплахите за инвазия на украинска територия", каза Турчинов пред парламента.

 

Хакнаха НАТО и изборния сайт

 

Сайтове на НАТО и официалната страница на референдума в Крим станаха жертва на хакерски атаки в навечерието на днешното гласуване. Няколко сайта на НАТО бяха временно недостъпни, обяви говорителката на алианса Оана Лингеску. Тя поясни, че нападението е започнало в събота вечер и е продължило и днес, но в края на деня повечето от страниците бяха възстановени. Лингеску уточни, че официалният сайт на НАТО не е бил засегнат.

 


Часове преди началото на гласуването бе съборен и сайтът на референдума в Крим referendum2014.ru. Според местните власти източникът на атаката е бил проследен до Университета на Илинойс, САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай