Референдум в Швейцария

Референдум в Швейцария | StandartNews.com

Берн. Гражданите на Швейцария решават днес дали да получават най-високата минимална работна заплата в света. Това ще стане с референдум, резултатите от който ще определят има ли резон размерът на възнаграждението да бъде не по-малко от 22 франка на час. Това означава, че месечната заплата страната ще бъде около 4 000 франка или 4 500 американски долара.

Инициативата за новия размер на минималната заплата в страната е на "Швейцарското синдикално обединение" (USS). 64% от швейцарците са против въвеждането на минимална работна заплата. 30 на сто от анкетираните обаче смятат, че това е добро решение, сочат резултати от проучване на общественото мнение.

Освен за заплатите, швейцарците ще дадат своето мнение и за това дали правителството да купи многоцелеви изтребители Gripen-E. Според плановете на Министерството на отбраната, 22 изтребители на шведската компания Saab на стойност от 3,1 млрд. франка ($ 3,5 млрд.) трябва да заменят остарелите американски F -5 Tiger, закупени преди 36 години. През 2016 г. тези 54 самолета ще излязат от строя. Към оставащите 32 F/A-18 Hornet, през 2017 г. трябва да се присъединят и "грипените" , които сега са в процес на разработка, пише БГНЕС.

Двете камари на Федералното събрание (парламента) са "за" придобиването на изтребителите. Сигурността на Швейцария изисква ефективни ВВС, смятат от Берн. И уточняват, че шведските самолети са по-евтини от "Мираж" и "Юрофайтер".

Широката коалиция на левицата, "зелените" партии и присъединилото се към тях антивоенно движение "Група за Швейцария без армия", са против идеята за летателните апарати. Те оспорват плановете на правителството и инициираха референдум по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай