Реална опасност: САЩ спират ракетите на Украйна

Стойността им може да стигне между 2 и 4 млн. долара за бройка

Реална опасност: САЩ спират ракетите на Украйна | StandartNews.com

Официални представители на Белия дом и Пентагона са предупредили, че има реална заплаха САЩ скоро да не могат да доставят ракети за предадените на Украйна системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, поради липса на финансиране, съобщи в. “Ню Йорк таймс”.

Изданието посочва, че стойността на ракетите може да стигне между 2 и 4 млн. долара за бройка. Комплексите “Пейтриът” ефективно свалят балистични и други типове ракети - от момента на получаването им Украйна успя да спечели надмощие в битката за украинското небе, допълва агенция УНИАН.

В коментар за изданието майор от украинската армия подчерта, че благодарение на чуждестранните партньори Киев е успял да изгради въздушен щит над страната и че ако партньорите прекратят доставките на ракети, Украйна ще се върне към ситуацията в началото на войната, когато хората не излизаха от бомбоубежищата.

Американският аналитичен център Атлантически съвет предупреди, че в момента съществува реална опасност Украйна да изчерпи запасите си на боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана в близките седмици.

Заплахата всъщност е свързана с обстоятелството, че по-нататъшната военна помощ на САЩ и Европейския съюз за Украйна се натъква на “политически препятствия”, пише УНИАН.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай