Разследват Саркози за връзки с Либия

Разследват Саркози за връзки с Либия | StandartNews.com

Париж. Френската прокуратура ще разследва бившия президент Франсоа Саркози поради твърденията, че през 2007 г. либийският режим е финансирал предизборната му кампания, предаде БГНЕС.

Това е поредното разследване на обвинение срещу Саркози за дейността му по време на президентския мандат и за предизборната му кампания. Бившият френски президент е обвинен в "активна и пасивна корупция" и "търговия с влияние".

През декември бизнесменът от френско-либийски произход Зиад Такиедин заяви, че има доказателства за финансирането. През април миналата година сайтът за разследваща журналистика Медиапарт публикува доказателство, че режимът на Муамар Кадафи е предоставил 50 милиона евро (65,5 милиона долара) на кампанията. Саркози продължава да отрича тези твърдения.

Бивпият президен на Франция заведе дело за клевета срещу Медипарт, който разкри скандала с данъчните измами, разтърсил правителството на настоящия президент Франсоа Оланд. Твърденията, че либийският режим е финансирал предизборната му кампания са само част от обвиненията срещу Саркози.

Миналия месец съдът му повдигна обвинение и за незаконно финансиране на партията му. Саркози е в центъра на разследване и на злоупотреба с държавни средства по време на мандата му, използвани за плащане за социологически изследвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай