Разрушения и смърт в Северна Гърция (ОБЗОР)

Гибелният ураган, който помете няколко селища на полуостров Халкидики, остави сериозни разрушения след себе си

Разрушения и смърт в Северна Гърция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Гибелният ураган, който помете няколко селища на полуостров Халкидики, остави сериозни разрушения след себе си. За тях свидетелстват апокалиптичните кадри, които разпространиха местни жители, туристи и медии.

Шестима чужденци загинаха заради буря в Гърция

От генералното ни консулство в Солун напомниха, че всеки нуждаещ се българин може да се свърше с тях на телефон 00302310829201 и успокоиха, че към момента няма данни за пострадали сънародници.

Още снимки вижте тук >>

По официална информация буреносните ветрове и проливните валежи в северната част на Гърция са отнели общо шест живота. Всички загинали са чужденци, а пострадалите са над 100. Трима от тях са си отишли в градчето, в което живее и българката Веселина Миту.

"Имахме късмета да сме вкъщи, но силата беше страшна. Наши клиенти са видели как змиевиден облак излиза от морето. Торнадото мина покрай брега на селищата Неа Плагия, Созополи и Неа Потидея. В Неа Плагия се случи инцидента с румънката. Както вечеряли, пада конструкцията върху нея и я ранява смъртоносно. Караваната тип "микробус" беше намачкана, в която бяха другите две жертви, но имаше много паднали дървета", разказа пред Нова тв още Веселина Миту, която живее в Нея Плагия.

Снимка: Катеримни

Тя подчерта, че не е имало предупреждение за очакваната буря и допълни, че в селището Неа Плагия няколко дни няма да има ток заради падналите електропроводи. Миту обясни още, че пожарната служба си е свършила работата и дори в най-отдалечените места в Созополи пътищата са били проходими.

Гръцкото правителство обяви извънредно положение на Халкидики след силната буря. Премиерът Кириакос Мицотакис от сутринта се информира за последиците от бурята и поради ситуацията на Халкидики отмени насрочените си за тази сутрин срещи, съобщи сайтът Плусинфо.

Бурята започна внезапно около 23 часа и многобройните туристи в Паралия, Катерини, които се разхождаха в центъра на курорта, бяха приютени в църквата, съобщи Фокус.мк. Свещениците веднага подслониха изплашените хора в църквата и те останаха там, докато бурята престана. Собственици на ресторанти и кафенета също излязоха насред бурята, за да повикат туристите да влязат в техните заведения, докато вятърът носеше всичко след себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай