Разпри в ЕС. Какво ще стане с визите за руснаци

Някои страни от ЕС, включително Унгария, Люксембург и Австрия, изразиха възражения

Разпри в ЕС. Какво ще стане с визите за руснаци | StandartNews.com

Чехия, която в момента председателства ЕС, се сблъска с острата съпротива на някои държави от Европейския съюз във връзка с мерките за ограничаване на пътуванията на руснаци след нахлуването в Украйна. Това стана ясно докато външните министри на ЕС обсъждат в Прага затягане на визовите ограничения за руски граждани, като част от нов пакет санкции срещу Москва.

Чехите искат да преустановят действието на споразумение от 2007 г., с което се облекчиха процедурите за издаване на визи за руски туристи, докато някои други членове настояват за пълна забрана на визите.

Но някои страни от ЕС, включително Унгария, Люксембург и Австрия, изразиха възражения.Чехия спря да издава визи за руснаци на 25 февруари, ден след като Русия нахлу в Украйна. Единствените изключения бяха за представители на гражданското общество или по хуманитарни причини. А Естония, Финландия, Латвия, Литва и Полша призоваха Брюксел да забрани на руските туристи да получават визи за общото шенгенско пространство на ЕС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заплаши, че ако мярката бъде приета, Москва ще отговори реципрочно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай