Разкриват подробности около атентата в Кербала

Разкриват подробности около атентата в Кербала | StandartNews.com

София. Публично ще бъдат оповестени факти около терористичната атака на военна база "Индия" в Кербала, при която загинаха петима български военнослужещи, а десетки други бяха ранени. Обещанието даде военният министър Ангел Найденов.

Все пак той направи уговорката, че първо ще проведе разговор с отговорните служители по сигурността на информацията. "Онова, което може да бъде разкрито, ще направя всичко възможно да бъде разкрито", заяви министър Найденов. По негови думи публично ще бъдат оповестени анализите, оценките и изводите на военното командване относно подготовката на войниците, както и тяхната екипировка. "И с всичко останало, което е било предмет на оценка, включително и укрепването и охраната на базата", допълни той.

Днес министър Найденов и президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев присъстваха на ритуал по откриването на паметни плочи с имената на българските военни, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операцията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа и в мисията на Международните сили по възстановяване и стабилизиране на Ирак. Панихида за загиналите отслужи и Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на софийски митрополит. В двете мисии смъртта си намериха общо 23-а военнослужещи. Паметните плочи бяха поставени във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Венци бяха поднесени от официалните лица, както и от граждани и близки на загиналите. Формалният повод бе навършването на 10 години от нападението над база "Индия"в Ирак, както и 20-годишнината от края на участието на България в операцията на ООН в Камбоджа.

"Отминалото време не може да изтри паметта спомена за нашите военнослужещи, които загинаха, оставайки верни на войнската си клетва. Те загинаха на хиляди километри от България, изпълнявайки с чест и мъжество своя дълг и отдавайки своя живот. Българските военни, загинали в Камбоджа и Ирак, са част от бойната слава на българската армия и на българската държава. Техните имена ще бъдат редом с имената на други войни, загинали в други битки, но също като тях - изпълнени със смисъл и съдържание войнската клетва. Не сме ги забравили и няма да ги забравим. В паметта ни са живи поуките. Дълбоко скърбим заедно с вас за тях. Поклон пред светлата им памет", обърна се към събралите се военният министър Ангел Найденов.

"През 1992-а година за първи път в най-новата ни демократична история българските военнослужещи изпълняваха задачи в една сложна и рискова мисия, далеч от родната земя. Операцията бе мащабна и отговорна. Тя целеше да се прекрати геноцида върху един народ след 20 години гражданска война и да се постигне траен мир. Четирима наши войни загинаха от куршумите на "Червените кхмери". Други 11 бяха ранени, шестима загинаха при изпълнение на други мисии. През май 2003-а започна четвъртата фаза на мисията в Ирак - "Стабилизиране и Възстановяване. През целия период до 2008-а година България изпрати 11 контингента с обща численост над 3000 военнослужещи. В тази операция бяха дадени 13 свидни жертви. При най-драматичния инцидент - самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала на 27 декември 2003-а година загинаха петима военнослужещи.

Днес всички заедно скърбим и почитаме тези млади български войни и дадените свидни жертви пред олтара на българската бойна слава. Всички загинали в двете мисии изпълниха достойно и свято своя дълг - да служат на Отечеството и своя народ.

Вечна Ви памет, български герои, почивайте в мир, защото цялата нация няма да Ви забрави. Няма да забрави вашата саможертва и Вашия подвиг", бе част от словото на президента и върховнокомандващ военните сили Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай