Расмунсен изрази безпокойство за ситуацията в Крим

Расмунсен изрази безпокойство за ситуацията в Крим | StandartNews.com

Русия не трябва да предприема действия, които да предизвикат ескалация на напрежението в Крим. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен по повод тежката ситуация в Крим.

 

"Обезпокоен съм от събитията в Крим. Призовавам Русия да не предприема никакви действия, които може да доведат до ескалация на напрежението или да предизвикат неразбиране", коментира той в микроблога си в Туитър.

 

По-рано днес Расмунсен приветства неутралитета на украинската армия в политическата криза.

 

"Независима, суверенна и неутрална Украйна, която е твърд привърженик на демокрацията и на принципа за върховенство на закона, е ключов фактор за евроатлантическата сигурност. В съответствие с Хартата за партньорство между Украйна и НАТО съюзниците в НАТО ще продължат да подкрепят суверенитета, независимостта, териториалната цялост и сигурност и принципа на нерушимост на границите на Украйна. Тези принципи са базови за стабилността и сигурността в Източна Европа и на целия континент". Това пише в декларация, която бе приета вчера на заседанието на военните министри от алианса, които обсъдиха положението в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай