Ракети изгориха живи бежанци от Украйна (ОБЗОР)

Ракети изгориха живи бежанци от Украйна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Конвой с бежанци от Източна Украйна бе ударен от ракети и снаряди. Има загинали жени и деца, като броят им до снощи не бе изяснен, съобщи Би Би Си.

Автобусите са били обстрелвани с ракети и снаряди около село Новоситловка, докато се опитвали да превозят бежанците далече от района на Луганск, където се водят тежки сражения. Не е ясно кой е отговорен за атаката.
Говорителят на украинската армия Анатолий Прошин разказа, че ударът е изгорил живи някои от пътниците. "Силен артилерийски изстрел удари конвой с бежанци край Новоситловка. Силата бе толкова голяма, че хората бяха изгорени живи в автобусите - не успяха да излязат", твърди той.

"Много хора са убити, сред тях има жени и деца", пък заяви Андрий Лисенко, говорител на украинския Съвет за национална сигурност.

Според украинските военни отговорност за атаката носят опълченците. Представители на проруските войски обаче отричат да имат нещо общо. "Самите украинци бомбардират шосето постоянно със самолети и ракети "Град". Ние нямаме възможност да изпращаме ракети "Град" до тази територия", твърди вицепремиерът на Донецката народна република Андрей Пургин.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко подписа указ, разрешаващ на полицията да прилага специални средства и оръжия без предупреждение в областта на военната операция в източната част на страната, съобщи пресслужбата на украинския лидер. Порошенко внесе тази поправка в член 12 от закона на Украйна "За полицията". Промяната на закона е обусловена от необходимостта от по-ефективно изпълнение на задачите на полицията за неутрализиране на опълченците, съобщиха от пресслужбата.

По-рано в Берлин се провалиха преговорите за примирие в Източна Украйна, в които участваха руският външен министър Сергей Лавров и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер. На срещата обаче е било постигнато споразумение за допускането на руския хуманитарен конвой в Украйна, който от миналата седмица чака на руско-украинската граница. "Целта все още е да постигнем примирие в Украйна и да избегнем бъдещи жертви", посочи Щайнмайер. Той добави, че преговорите са били трудни, но все пак е постигнат някакъв напредък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай