Рахой: 3 дни национален траур за жертвите на жп-инцидента

Броят на жертвите при железопътния инцидент е нараснал до 80 души

Рахой: 3 дни национален траур за жертвите на жп-инцидента | StandartNews.com

Сантяго де Компостела. Испанският премиер Мариано Рахой, който е родом от Сантяго де Компостела, днес обяви тридневен национален траур за загиналите при влаковата катастрофа в автономната област Галисия, предаде АФП.

„Днес ще подпиша декрет за 3-дневен национален траур в цяла Испания", заяви Рахой по време на визита на мястото на инцидента, който се оказа една от най-тежките катастрофи в историята на Испания. По-рано местните власти обявиха 7-дневен траур в Галисия.

В късния следобед властите обявиха, че броят на жертвите при железопътния инцидент е нараснал до 80 души.

Днес испанският крал Хуан Карлос и принц Фелипе прекратиха официалните си ангажименти след влаковата катастрофа. Премиерът пък пристигна директно на мястото на инцидента, където ще се срещне и с ранените, които са приети в болница.

Влакът не е имал никакъв технически проблем и дори е преминал техническа проверка сутринта преди инцидента. Това заяви президентът на испанската железопътна компания Ренфе.

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до краля на Испания Хуан Карлос І във връзка със смъртта на голям брой хора при железопътна катастрофа в Галисия. Путин подчертава, че Русия споделя страданието, което изпитва дружеският испански народ, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Френският президент Франсоа Оланд днес изрази „пълната солидарност" на Франция към Испания след „ужасната железопътна катастрофа".

„Президентът на Републиката се обърна към испанските власти с послание за подкрепа и съчувствие, като се присъедини към мъката на семействата на жертвите", заявиха от френското президентство.

По информация на посолството на Република България в Мадрид при тежкия инцидент до момента няма данни за пострадали български граждани. Посолството на Република България в Мадрид е в постоянна връзка с представители на официалните власти на Испания.

„Приемете най-искрени съболезнования по повод трагичния инцидент край Сантяго де Компостела, причинил човешки жертви, както и пожелания за бързо възстановяване на ранените при влаковата катастрофа". С тези думи министър-председателят Пламен Орешарски изказа своите съболезнования към близките на пострадалите в инцидента.

Президентът Росен Плевнелиев също изпрати своите съболезнования.

Министерството на външните работи на Кралство Испания съобщава, че продължава идентифицирането на жертвите. Все още се изясняват причините за дерайлирането на влака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай