Путин се спусна на дъното на Черно море

Путин се спусна на дъното на Черно море | StandartNews.com

С батискаф президентът разгледа потънал кораб и амфори

Руският президент Владимир Путин се спусна с батискаф на дъното на Черно море край Крим, съобщи ТАСС. По време на експедицията той разгледал потънал през X-XI кораб и множество разпръснати амфори. Заедно с президента на дъното на моретоасе спуснаха и представители на Руското географско дружество, което отбелязва 170-години от създаването си и на което Путин е почетен председател. Той е прекарал над 40 минути на дълбочина 83 метра под водата с миниподводницата за трима души, която е базирана на кораба "Килектор-158" от състава на Черноморския флот на Русия.

Впоследствие Путин разказа, че внимателно е разгледал намиращите се на морското дъно остатъци от кораб, за които се предполага, че са византийски, както и много древни амфори. "На дъното на морето видяхме 25 метров галеон, потънал в тиня. Около него имаше изключително много амфори", сподели президентът.

"Подводното потапяне е още един добър повод да се убедим в това, колко са дълбоки нашите исторически корени, колко е дълбока нашата история на взаимоотношенията ни с цял свят", отбеляза президентът. Той поздрави Руското географско дружество със 170 годишнината му. Заедно с Путин трябвало да се спусне и премиерът Дмитрий Медведев, но в крайна сметка се потопил само президентът, за когото това не е първото спускане до морските дълбини.

След експедицията Путин, който е на визита в Крим, коментира актуални въпроси. Вината за ескалацията на насилието в Украйна не идва от опълченците, а от Киев, каза Путин, който изрази надежда, че напрежението в Донбас ще утихне и ситуацията ще се нормализира. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай