Путин: Санкциите са геополитическа грешка (ОБЗОР)

Путин: Санкциите са геополитическа грешка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Г-20 е полезен формат, но никой не изпълнява всички решения според шефа на Кремъл

Санкциите, които някои страни от Г-20 налагат срещу Русия, също членка на тази организация, противоречат и на самия принцип на действие на Г-20, и на международното право, защото санкции могат да бъдат наложени в рамките на ООН и нейния Съвет за сигурност. Това каза руският президент Владимир Путин в интервю за ТАСС в навечерието на срещата на върха в Бризбейн, Австралия.

"Това е вредно и, разбира се, нанася някои щети на нас, но и за тях е вредно, защото това в действителност подкопава цялата система на международните икономически отношения. Много се надявам, че в крайна сметка това ще бъде прието и ще остане в миналото", посочи шефът на Кремъл. Той добави, че няма да повдига въпрос за санкциите на форума, но ако станело дума, щял да говори. "Това е безполезно. Такива решения при тях се вземат на блоково ниво, на национално ниво, вземат се по начина, по който нашите партньори разбират своите геополитически интереси. Аз смятам, че това е грешка, дори и от гледна точка на техните геополитически интереси", подчерта Путин. По думите му всички трябва да разберат, че световната икономика и финансите днес са в изключителна зависимост един от друг. И изтъкна, че руските предприятия, финансирани от руски институции, са купували готова продукция от същите тези развити икономики и така са поддържали в тези икономики и работните места, и социалната сфера, и икономическия растеж. "Ние няма да правим това - значи, там ще има проблеми. Това са дълбоки неща, които, може би, на пръв поглед са незабележими", подчерта Путин, критикувайки няколко пъти САЩ, че се опитват да диктуват световния дневен ред спрямо интересите си.

Що се отнася доколко е полезен форматът Г-20, той отбелязва, че е нужен, "тъй като това е мястото или площадката, на която можете да се срещнете, да обсъдите двустранните отношения и глобални въпроси и да си изработите поне някаква обща представа за това, къде е проблемът и как да го решим, да бъде показан пътят на съвместната работа". Но веднага добави, че да се разчита, че всичко, което се говори там, ще бъде направено, е абсолютно нереалистично, като се има предвид, че и самите решения не носят задължителен характер. "И отчасти не се изпълняват. И те не се изпълняват, тогава и там, когато и където това явно не съответства на интересите на някого, преди всичко става дума за глобалните играчи", каза Путин, намеквайки отново за САЩ.

На форума той ще има среща с германския канцлер Ангела Меркел, която също потвърди, че такъв разговор ще се проведе. Тя обеща да обсъди с Путин украинската криза и посочи, че не е притеснена от четирите военни кораба, които Русия разположи в международни води, недалеч от бреговете на Австралия.

Китайките влюбени в руския президент

Руският президент Владимир Путин се превърна за нежната половина от населението на Китай в идеал за мъж, информира Лента.ру. В навечерието на срещата на АТИС Путин в характерния си галантен стил грижливо наметна с одеяло първата дама на Китай Пън Лиюан по време на вечерно шоу с фойерверки и предизвика истински главоболия на местната цензура. Именно този жест на държавния глава го превърна в любимец на китайките, които буквално заляха интернет пространството с хвалебни слова по негов адрес. "Това е проява на нежност от човек от стомана. Путин действително е модел за подражание", писа китайска блогърка.

Втори тигър избяга на изток

И второто сибирско тигърче, пуснато на свобода от руския президент Владимир Путин, премина границата и избяга в Китай, предаде АФП. Хищникът е бил локализиран в провинция Хейлунцзян. Той е прекосил граничната река Амур. Придвижването на втория тигър, кръстен Устин, се следи от сателит благодарение на предавател, монтиран върху нашийника на животното. Според в. "Глобъл таймс" скитникът може по всяко време отново да се завърне в Русия. Първото тигърче "емигрира" в Китай преди месец.

Москва заплашва за "Мистрал"

Русия заплаши Франция със "сериозни" искове за плащане на неустойка, ако не й достави до края на ноември първия от двата поръчани бойни кораба тип "Мистрал". Заканите идвали директно от "високопоставен" източник, цитиран от РИА Новости и ТАСС. "Готвим се за различни сценарии. Ще изчакаме до края на месеца, после ще представим сериозни претенции" от финансов характер, заявил източникът. В сряда френският министър на отбраната заяви, че "на този етап не може да се определи никаква дата за доставка" на който и да е от двата хеликоптероносача.

Швеция потвърди за подводница

Швеция разполага вече с доказателства за непозволено навлизане на чуждестранен подводен съд в нейни води през октомври, но не желае да сподели на коя държава принадлежи той. Това заяви върховният главнокомандващ на въоръжените сили Сверкер Йораншон, предаде Ройтерс. "Става дума за малка подводница. Можем да изключим всички останали варианти. Това е грубо и недопустимо нарушение", каза Йораншон. "Установено е, че чужда сила е навлязла незаконно в шведското подводно пространство", допълни той. По думите му доказателствата са били събрани от въоръжените сили със системите им за засичане на обекти.

Евромайдана стана национален празник

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ, в който провъзгласи новият официален празник на страната. Той вече ще бъде на 21-ви ноември - датата, на която започна протестът на пл. "Независимост" в Киев през 2013 г., придобил световна известност като "Евромайдан". Според пресслужбата на Порошенко, цитирана от руската държавна официална агенция ТАСС, 21 ноември "сега и завинаги" ще бъде отбелязван като "Ден на достойнството и свободата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай