Путин пак посрещна Рождество на село

Путин пак посрещна Рождество на село | StandartNews.com

Руският президент подари икона на храм край Воронеж

Чуждестранен легион създава руският президент Владимир Путин, пише италианският в. "Република". Вратите на армията вече са отворени за млади хора от която и да е страна, навършили 18 г. Изискванията за здравословно състояние и физически данни ще бъдат същите като за руските граждани. Новобранците ще могат да бъдат насочвани и към участие в бойни действия. Чужденците трябва да знаят руски език.

Облечен в плетен пуловер и в обкръжението на деца, президентът на Русия Владимир Путин посрещна Рождество Христово в малка селска църква край Воронеж. В последните години той традиционно присъства на литургиите за Великден в столичния катедрален храм "Христос Спасител". За Бъдни вечер обаче посещаваше църкви край Сочи, а през 2012 г. бе в Спасо-Преображенския манастир край Санкт Петербург, където е кръстен.

Изборът на побиращия 450 души храм "Покров на Пресвета Богородица" в село Отрадное във Воронежка област не е случаен. Освен че първата публична поява за 2015 г. на Путин бе сред деца - местни и от църковния приют, медиите припомнят, че на територията на храма е имало лагер за временно настаняване на бежанци от Източна Украйна. Църквата в Отрадное е построена в края на XIX век, но през 1930 г. е закрита от болшевиките и десетилетия наред е използвана като склад за зърно до началото на възстановяването ? през 1991 г.

"Президентът е много дълбок човек, затова се стреми да бъде по-близо до народа. Да бъде не в главния храм, а да е с всички хора на страната си. Това е абсолютно правилна позиция - да не се откъсва, да не се опитва да се извисява, а да пребивава с всички заедно", каза настоятелят на храма отец Генадий Заридзе.

Путин подари на храма икона на Христос Вседържител (Пантократор), изобразяваща Спасителя като Небесен Цар и Съдия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай