Путин и Ердоган откриха джамия №1 в Европа

Путин и Ердоган откриха джамия №1 в Европа | StandartNews.com

Минаретата й са високи 72 метра, побира 10 000 богомолци и има 7 скоростни асансьора

Навръх мюсюлманския празник Курбан Байрам руският президент Владимир Путин откри в Москва най-голямата джамия в Европа. Специални гости на събитието бяха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и палестинският му колега Махмуд Абас. Джамията е построена на мястото на по-малка, която е съществувала в продължение на 100 г. и е била разрушена през 2011 г. Новата джамия може да побере около 10 000 богомолци. Главният купол е висок 46 метра, а минаретата се извисяват на 72 метра. Изградена е на площ от 20 000 кв м. Сред екстрите са 7 скоростни асансьора и най-нова система за пречистване на въздуха. Проектът е на стойност 170 млн. долара.

"Тази джамия ще се превърне в изключително важен духовен център за мюсюлманите в Москва и цяла Русия. Тя ще бъде източник на образование, разпространяващ хуманни идеи и истинските ценности на исляма", заяви Путин по време на откриването. Руският президент също така заклейми "Ислямска държава".

"Виждаме какво се случва в Близкия изток, където терористите от т.нар. групировка "Ислямска държава" компрометират една велика световна религия, компрометират исляма, за да сеят омраза", заяви той. "В Турция няма такова нещо", каза пък възхитеният от архитектурата турски президент Реджеп Ердоган. Той добави, че цялото човечество трябва да се срамува от това, което се случва с бежанците край бреговете на Средиземно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай