Путин и Бокова обединяват усилия да спасят Палмира

Путин и Бокова обединяват усилия да спасят Палмира | StandartNews.com

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и руският президент Владимир Путин са обсъдили съвместни действия по  възстановяването на античния град Палмира, част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

"ЮНЕСКО има готовност да изпрати мисия от експерти за оценка на пораженията в древния сирийски град Палмира", заявила българската претендентка за нов генерален секретар на ООН в телефонен разговор с Путин.

Руският лидер я уверил в готовността на страната му да подпомогне експертната мисия на ЮНЕСКО веднага щом тя бъде възможна. Той допълнил, че руските експерти от Музея на културното наследство в Санкт Петербург притежават богат опит в тази област и ще съдействат, съобщава Дарик. 

Бокова е осъществила контакт и с Маамун Абдулкарим, генерален директор на отдела за антиките и музеите в Сирия. Двамата са обсъдили ситуацията в Палмира, тъй като градът съвсем наскоро беше освободен. Шефката на ЮНЕСКО подчертала в разговора  важната "роля на културното наследство за постигане на национално единение и мир".

В края на април Ирина Бокова подготвя международна конференция с експерти за състоянието на културното наследство в раздираната от конфликт Сирия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай