Путин: Ще се договорим със Зеленски за гражданството

Ако те издават гражданство на руснаците в Украйна, а ние - на украинците в Русия, много бързо ще достигнем общ знаменател, каза президентът на Русия

Путин: Ще се договорим със Зеленски за гражданството | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин очаква, че  ще успее да се споразумее с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски за гражданството на руснаци и украинци, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Много добре". Така руският лидер коментира Путин решението на Зеленски, че е готов да издава украински паспорти за всички руснаци.

"Това показва, че навярно ще се договорим, защото имаме много общи неща. Много пъти съм казвал, че украинците и руснаците са братски народи. Ако имаме общо гражданство, от това само ще спечелят и руснаците, и украинците. Ще бъдем по-силни и по-успешни", каза Путин, който вече опрости процедурата за издаване на руски паспорти за украинци в Донбас, а в събота каза, че Москва обмисля да разшири тази мярка до всички украинци.

"Ако те издават гражданство на руснаците в Украйна, а ние - на украинците в Русия, много бързо ще достигнем общ знаменател. Ще имаме общо гражданство", каза Путин.

Той посъветва Зеленски да защитава правата на човека, започвайки с грузинците, например с бившия им президент Михаил Саакашвили.

Първият човек в Кремъл  заяви, че Саакашвили "беше незаконно лишен от гражданство, незаконно изгонен от страната и следва да бъде върнат, да се възстановят нарушените му права, както и за много други граждани на Украйна, които са били принудени да напуснат територията на страната, спасявайки се от преследванията на сегашния украински режим".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай