Путин помълча пред паметта на съветските войници

Церемонията по случай 79-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз се състоя в Александровската градина

Путин помълча пред паметта на съветските войници | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин почете днес паметта на съветските войници, загинали през Великата отечествена война, като положи венец пред Вечния огън край Гроба на незнайния воин в Москва.

Церемонията по случай 79-ата годишнина от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз се състоя в Александровската градина, предаде ТАСС.

Датата 22 юни е обявена в Русия за Ден на паметта и скръбта. Президентът лично приветства събралите се ветерани, размени ръкостискане и няколко думи с всеки от тях. После склони глава в едноминутно мълчание.

Ученици от руски военни училища поднесоха пред скулптурната композиция букети от червени карамфили. Военнослужещи от трите вида въоръжени сили преминаха пред паметника в тържествен марш.

Путин участва преди това във възпоменателна церемония за падналите бойци в новия главен храм на руските въоръжени сили заедно с патриарх Кирил, предстоятеля на Руската православна църква, съобщи Франс прес.

В кратко слово държавният глава и главнокомандващ въоръжените сили на Русия приветства модернизацията на армията. "Главна основа на воинския труд обаче си остават и ще останат навеки мъжеството, верността към дълга, честта и безграничната любов към Отечеството", каза той.

Владимир Путин положи венец и пред издигнат в съседство монумент в чест "на майките на победителите".

В сряда на Червения площад в Москва и в други руски градове ще се състоят Паради на победата по случай 75-ата годишнина от разгрома на нацизма, който традиционно се провежда на 9 май, но тази година бе отложен заради коронавирусната криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай