Путин с фитнес в самолета, Тръмп лети с 19 телевизора

В машината на саудитския крал има истински воден фонтан

Путин с фитнес в самолета, Тръмп лети с 19 телевизора | StandartNews.com

Първите мъже в държавата имат стотици срещи в различни страни, на далечни и близки континенти. Любителите на статистиката често пресмятат, че повече от половината им мандат преминава във въздуха. Затова президентските самолети са не просто най-сигурните и най-добре охраняваните летателни средства, но и идеалните места за работа и почивка. Предлагаме интересни факти за летящите кабинети на различни държавни глави по света.

• Разходите за президентски самолети варират от няколко десетки до няколко стотин милиона щатски долара. Най-скъпият самолет в света, Boeing 787-8, обслужва мексиканския президент. Цената му е 218 млн. долара, колкото и този на американският държавен глава. Американската самолетостроителна компания „Боинг“ обаче наскоро получи договор на стойност 3,9 милиарда долара за два нови самолета 747-8, които ще бъдат използвани като "Еър форс 1" от американския президент. Те трябва да бъдат готови през 2024 г.

• Бордът на американския "Еър Форс 1" е на две нива. На първото са ниво са разположени агентите на американските тайни служби, салоните за журналисти и гости, зала за персонала, конферентна зала, която може да се използва и като трапезария. На това ниво е и медицинския кабинет, офиса на президент и неговата спалня. Второто ниво на "Еър Форс 1" се използва от военните и американското разузнаване, като на него се намира и екипажът и пилотската кабина. Самолетът е оборудван с 19 телевизора, 85 телефона и разголага с електромагнитна защита в случай на ядрена атака. Президентът може да излезе директно от борда на самолета. Този вариант беше добавен след атаките от 11 септември 2001 г. 

Авиокомпанията на германския президент може да лети 16 000 км, без да каца, 12 300 японския и почти толкова американския "Еър Форс 1". На борда на всеки един от тези самолети има добро захранване с гориво, което позволява директно зареждане по време на полет. 

• Президентът на Руската федерация Владимир Путин се обслужва от специален авиоотряд „Русия“, който включва 68 самолета. На разположение на  Путин са четири специални самолета и 60 помощни, които са в постоянна готовност в халетата.  От началото на 2016 г. той ползва нов самолет Ил—96 300, който медиите нарекоха „Летящият Кремъл“. Мебелите в него са изработени от супер скъпо дърво и кожа, а металните части по тях са позлатени. Технологиите са най-модерните. Размахът на крилата на самолета е 61 метра, дължината му е 55 м, височината - 17,5 метра, скоростта - 900 километра в час, а теглото - 230 тона. Смята се, че изработката на две президентски машини, поръчани от Кремъл, е струват около 150 милиона долара. Руският президент обаче изостава в надпреварата по лукс във въздуха. Цената на двете машини на американския му колега Доналд Тръмп е 1,65 млрд. долара.

• Средностатистическият президентски самолет разполага със спалня с баня, модерна кухня, конферентни зали и стая за секретни разговори с добра звукоизолация. В самолета на руския президент дори има и малка фитнес зала. А в този на щатския има отделен салон за американските тайни служби и отделен за представителите на медиите.

• Кралят на Саудитска Арабия пътува в луксозния Boeing 747, който се нарича още „Flying Palace“. На борда на този самолет всичко е потопено в много лукс. Има дори и истински воден фонтан.

• Емирът на Катар пътува с огромна свита - членове на правителството, роднини и помощен персонал. Общият брой на придружаващите лица достига 1000 души. Монархът пътува с 8 до 10 самолета едновременно, в които има стотици тонове багаж, в т.ч. лични вещи, храна и лимузини.

• Секретарят на Китайската комунистическа партия няма президентски самолет. Той прави държавни посещения в други страни на Boeing на компанията „Air China”, които са преоборудват преди всяко негово пътуване и след края на посещението се връщат обратно на редовни линии.

• В президентските пътнически самолети на САЩ, Франция, Бахрейн и някои други страни по света има миниоперационни зали, а заедно с първите държавни глави винаги пътуват лекарски екип, подготвени за всякакви екстрени ситуации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай